Denna goda rotfruktssoppa åt vi till huvudrätt hos Dagmar's Kitchen på workshopen. Det var rejält med sting i den, så ta det försiktigt med chilin. Om du utesluter baconet och väljer grönsaksbuljongen så blir det en god vegetarisk rätt.
4–6 personer
250 g jordärtskockor
250 g morötter
250 g persiljerot
250 g palsternacka
250 g rotselleri
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
0,5 mild chili
havssalt
olivolja
7,5 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
salt och peppar
0,5 citron, pressad
1 pkt bacon
50 g mandelspån
Sätt ugnen på 200°C.
Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Snitta och skölj purjolöken och skär den i stora ringar. Skala vitlöksklyftorna och tryck till dem med ett knivskaft så att de öppnar sig. Skär chilin i små bitar. Blanda allt med olja och salt och lägg på bakplåtspapper på plåt.
Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills rotfrukterna fått fin färg. Koka upp buljongen och tillsätt de rostade rotfrukterna. Det är väldigt smidigt att bara ta bakplåtspappret och vika det lätt så att rotfrukterna ramlar ner i buljongen.
Låt småputtra under lock ca 10 minuter, tills allt är mjukt.
Mixa soppan slät med stavmixer eller bordsmixer. Häll tillbaka soppan i grytan, koka upp och smaka av med salt, peppar och lite pressad citron.
Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper och smula sedan i mindre bitar. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna. Toppa soppan med bacon, mandel och timjan och eventuellt några droppar god olivolja.
Recept: Dagmar's Kitchen
Lämna gärna ett svar