Rabarbertider = rabarberpaj. Avundsvärt om du har dem växande i din trädgård. Själv är jag hänvisad till matbutiken eller torghandlarna. Men snart ska jag hem till svärmor på östkusten och hoppas att hon har en massa rabarber att ge mig.
Denna rabarberpaj är söt, söt, söt. Servera den gärna med en kopp stark espresso och den bakas också med fördel i en pajform med avtagbara kanter. I denna formen fick jag istället gräva ur pajen med sked. Mindre lyckat.
8 bitar
Mördeg
300 g kallt smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 st ekologiska ägg
1 msk kallt vatten (om det behövs)
Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Tillsätt vatten vid behov.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Rabarbercurd
400 g rabarber
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
6 äggulor
1,5 dl strösocker
En knivsudd salt
Skalet från en halv citron (endast det absolut yttersta, gula)
50 g smör
Tvätta av rabarbern och skär den sen i mindre bitar.
Lägg bitarna i en kastrull, häll över sockret, rör om ett par varv och låt stå 15–20 minuter.
Häll över vattnet och koka upp på medelvärme. Låt koka tills alla bitarna är upplösta.
Ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur. Mixa till en helt slät puré.
Lägg äggulorna i en bunke och placera över vattenbad. Vispa gulorna lätt och tillsätt därefter strösocker, salt och citronskalet. Rör hela tiden tills smeten blivit varm (men den får inte bli het).
Ha i en deciliter av rabarberpurén och fortsätt röra tills curden återigen blivit varm. Tillsätt cirka en deciliter till av purén (men gärna lite mer om man vill ha den en aning lösare). Sluta inte röra förrän curden är varm och tjock.
Ta av från plattan och klicka i smöret. Rör tills allt löst sig och inga klumpar är kvar. Häll upp på en väl rengjord burk. Klarar sig i drygt en vecka i kylen.
Maräng
3 st äggvitor
0,5 st citron, saften
3,25 dl fint strösocker
Sätt ugnen på 175°C.
Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.
Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så de inte sjunker ned. Förbaka i cirka 10 minuter.
Fyll pajskalet med rabarbercurd.
Höj ugnstemperaturen till 250°C övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).
Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum, det kan ta lite tid. Tillsätt resterande strösocker och vispa till en fast maräng.
Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen, cirka 5 minuter alternativ bränn marängen med en gasbrännare.
Lämna gärna ett svar