Jag är inte så förtjust i vanlig moussaka med aubergine. Har inte riktigt lärt mig uppskatta den grönsaken. Så denna potatismoussaka är i mitt tycke en god variant.
Potatismoussaka
6 personer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk matolja
500 g blandfärs
2 burkar (à 400 g) krossade tomater med örter
salt och svartpeppar
0,5 citron, rivet skal
1,2 kg potatis, fast sort
5 dl Kelda Pastasås Mild Ost
200 g fetaost
oregano eller rosmarin till garnering
Smörj en liten långpanna (cirka 20×30 cm) eller en ugnssäker form.
Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. Hetta upp olja i en gryta eller stekpanna. Fräs lök och vitlök blank i oljan. Smula ner färsen och fräs under omrörning tills färsen är grå. Häll på tomatkross och koka upp. Smaka av med salt, peppar och citronskal. Sätt åt sidan.
Skala potatisarna och skiva dem på t.ex. en mandolin eller skär lövtunna skivor med kniv.
Häll hälften av ostsåsen i formen. Lägg i en tredjedel av potatisarna. Bred köttfärssås över. Smula hälften av fetaosten över. Täck med en tredjedel potatis och resten av färsen ovanpå. Lägg på resten av potatisarna. Toppa med resten av ostsåsen och smula över resten av fetaosten.
Grädda moussakan på nedre falsen i 200°C ca 1 timme. Lägg över lite bakplåtspapper om ytan mörknar för fort. Låt rätten stå 10 minuter före servering. Garnera med färska örter.
Servera sallad till.
Lämna gärna ett svar