En fantastiskt len och god marängsmörkräm att dekorera tårtan med. Eftersom den tar lite tid att göra så gör jag en större sats och fryser in den ofärgad. Sen är det bara att ta fram den att tina över natten och bara vispa upp den igen i ca 5 minuter och tillsätta valfri färg.
Marängsmörkräm
225 g äggvita (ca 8 stycken)
400 g fint strösocker
550 g osaltat smör
15 ml vaniljextrakt
valfri hushållsfärg
Blanda ägg och strösocker i en stor rostfri skål (helt ren från fett, för annars blir det ingen maräng). Sätt den över en kastrull med sjudande vatten. Vispa försiktigt tills alla sockerkristaller har löst upp sig och når 60°C.
Ta skålen från spisen och vispa (med fördel i en assistent med ballongvisp) tills den är tjock och glänsande och skålen inte känns varm. Det brukar ta mellan 10–15 minuter.
Byt till en flatblandare och tillsätt en kub med smör åt gången medans du kör på låg hastighet. Fortsätt att vispa runt tills smörkrämen har blivit mjuk och silkeslen. Tillsätt vaniljextrakt och valfri färg och blanda noga.
Är smörkrämen för rinnig, ställ in den i kylen ca 15 minuter och vispa igen.
Smörkrämen kan förvaras i kylen i en vecka och tas fram någon timma innan den ska användas. Vispa om på låg hastighet i ca 5 minuter. Du kan även frysa in den upp till 8 veckor. För att tina den, ställ fram den i rumstemperatur över natten och vispa om den på låg hastighet i 5 minuter.
Chokladsmörkräm
Tillsätt 150 g smält mörk kvalitetschoklad till varje 6 dl smörkräm och blanda till en slät kräm.
Bärsmörkräm
Tillsätt bärpuré efter smak (ca 1 dl) och blanda till en slät kräm.
Lämna gärna ett svar