Det är ju för trist att regnet fullkomligt vräker ner ute och har gjort i flera dagar. Känns som om hösten kom tillbaka. Alltså dags att plocka fram stora grytan och fixa lite värmande mat. Denna kyckling- och purjostroganoff kommer från Jamie Oliver om jag inte minns fel. Jättegott!
2 personer
150 g basmatiris eller annat långkornigt ris
1 st stor purjolök
en stor näve skogschampinjoner
2 st kycklingbröst
olivolja
en klick smör
1 glas vitt vin
1 knippe färsk persilja
3 dl matlagningsgrädde
1 st citron
Häll upp kokhett vatten från en vattenkokare i en stor kastrull, sätt den på hög värme och salta. Tillsätt riset, låt koka upp igen och sänk sedan värmen lite. Koka enligt anvisningarna på paketet.
Skär bort bägge ändarna av purjolöken och skär den på längden i fyra delar. Hacka den därefter på tvären i småbitar och skölj noga under rinnande vatten.
Skiva svampen. Skiva kycklingbrösten i fingertjocka bitar.
Sätt en stor stekpanna på hög värme och tillsätt en rejäl skvätt olivolja och smör. Tillsätt purjolök, vitt vin, ett litet glas vatten samt en generös nypa salt och peppar. Täck över pannan löst med folie och låt puttra i 5 minuter.
Finhacka under tiden persiljan med stjälkar och allt. Ta av folien och lägg i kycklingbitarna, det mesta av persiljan samt grädde och svamp. Rör om, låt koka upp igen, vrid sedan ner till medelvärme och låt puttra i 10 minuter.
Låt riset rinna av. Skär citronen mitt itu och pressa ner saften från ena halvan i stroganoffen just innan servering. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp ris och stroganoff på tallrikar. Strö över resten av den hackade persiljan. Servera med den andra citronhalvan skuren i klyftor.
Recept: Jamie Oliver
Lämna gärna ett svar