Jag har tidigare inte tyckt om svamp. Det var ett nyårslöfte för några år sedan som ändrade på det. Jag bestämde mig för att lära mig tycka om det. Det funkade och nu har jag gjort så varje nyår att jag försöker lära mig att äta något nytt.
Detta är en trevlig liten förrättssoppa att servera i t.ex. en tekopp eller en mättande soppa att servera med ett gott bröd till.
4 personer
Kantarellsoppa
1 liter färska kantareller, ca 500 g
4–5 bananscharlottenlökar
2 msk smör
2 dl vitt vin
2 msk kantarellfond
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
maizena
salt och peppar
1 pkt bacon
Gräslökskräm
1 dl crème fraiche
2 msk gräslök, hackad
1 msk konjak
salt och peppar
Rensa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Ta en tjockbottnad kastrull och fräs löken och svampen i smöret.
Slå på vinet, kantarellfond och vattnet. Låt koka i ca 5 minuter. Häll på grädden och mjölken och låt koka upp igen. Red sedan av soppan till lagom konsistens och smaka av med salt och peppar.
Stek baconet gyllenbrunt i het panna och låt rinna av på hushållspapper. Klipp i små bitar.
Finhacka gräslöken. Rör samman crème fraiche, konjak och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
Recept: Johan Kreij
Kerstin J säger
Hur mycket creme fraiche ska det vara? Tror du missat något i receptet 😉
Från sött till salt säger
Tack för att du såg det. 1 dl ska det vara och nu är receptet fixat. 🙂