Bosarp-kyckling har jag alltid velat testa. Älskar att den är ekologisk med det krångliga har varit att den alltid säljs som hel kyckling. Har aldrig lagat helstekt kyckling. Vet inte varför men jag antar att det beror på att det alltid verkat svårt. Fel hade jag. Jag planerar att framöver både koka och steka hel kyckling med diverse kryddblandningar.
4–6 personer
1 stor kyckling, ca 2 kg
1 citron
5 vitlöksklyftor
lagerblad
flingsalt och nymald svartpeppar
färsk timjan, salvia och rosmarin
olivolja
Sätt ugnen på 200°C.
Skölj kycklingen och var extra noga med insidan. Torka den med papper och lägg den med bröstsidan upp i en ugnsform.
Tvätta citronen och riv skalet. Grovhacka vitlöksklyftorna. Gör några snitt i skinnet på kycklingen med en vass kniv och tryck in lagerblad och lite vitlök. Gnid in resten av vitlöken och det rivna citronskalet över hela fågeln. Pressa över lite citronsaft, salta och peppra regält både i och utanpå fågeln. Lägg de använda citronhalvorna i kycklingen tillsammans med rivna örter. Bind upp kycklingbenen, droppa över lite olivolja och sätt in den i ugnen.
Skär ett snitt i kycklingens tjockaste del efter ca 1,5 timme och se om den är genomstekt.
Servera med potatis, ris eller ugnsrostade rotsaker.
Lämna gärna ett svar