Nu när det har blivit juni och allt så är i alla fall jag mindre sugen på de där mustiga grytorna med vin och lagerblad som man så gärna äter när det är kallt och grått ute. Nu längtar jag bara efter söta tomater, krispig sparris och andra primörer. Grytorna får helt enkelt vänta ett halvår för att ge vika för sallader, lätta pastarätter och massor av grillat. Eller som hos oss då, ugnsgrillat. Det där med att inte få grilla på balkongen har både sina för- och nackdelar. Vi försöker helt enkelt bjuda in oss hos vänner med trädgård så mycket det bara går så här års. En hint här och där om att grilla hade ju varit trevligt.
Dessa goda kycklingspett går utmärkt att steka klart i ugnen som jag har gjort här, men då har jag inte satt i några grillspett. Jag gissar dock att dom bli ännu godare av att få läggas på grillen en stund.
4 personer
Kycklingspett
500 g kycklingfärs
1 vitlöksklyfta
2 scharlottenlökar
1 äggula
0,5 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Citronpasta
tagliatelle till 4 personer
1 burk crème fraiche
1 hönsbuljongtärning
1 msk pressad citronsaft
salt och peppar
parmesanost
- Lägg färsen i en bunke och blanda ner finhackad vitlök, lök, äggula och matlagningsgrädde. Salta och peppra.
- Fukta händerna med lite vatten och forma färsen till lagom stora rullader. Stek dem gyllenbruna i smör, salta och peppra. Stick ett fuktat träspett i varje rulad och lägg dem på utegrillen i 10 minuter eller låt dem gå klart i ugnen 10–15 minuter på 200°C.
- Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
- Lägg crème fraiche, buljongtärning och pressad citronsaft i en kastrull och koka upp. Vispa tills buljongtärningen löst upp sig. Smaka av med lite salt och peppar.
- Servera pastan till kycklingspetten med blandad sallad och hyvlad parmesan.
Lämna gärna ett svar