Det finns hur många olika varianter på äppelpaj som helst. Denna paj med extra allt är en av dom. Och jag menar verkligen med extra allt. Gott!
Jag hade lite problem med att kavla ut mördegsbottnen så jag fick till slut ta och trycka ut degen i pajformen, men det gick ju bra det med.
10–12 bitar stor paj eller 7–8 st små pajer
Mördegsbotten
120 g rumstempererat smör
180 g vetemjöl
60 g florsocker
1 äggula
Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform eller flera små med löstagbar kant. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv.
Mazarinfyllning
250 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
100 g rumstempererat smör
1 g ägg
3 äggulor
Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
Äppelfyllning
6 äpplen
1 tsk kardemumma
1 msk malen kanel
50 g flisad sötmandel
2 msk flytande honung
40 g råströsocker
Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
Havrecrumble
50 g strösocker
90 g vetemjöl
20 g havregryn
0,5 bakpulver
60 g rumstempererat smör
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
Sätt ugnen på 180°C. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 20–22 minuter för små pajer 30–35 min för stor paj. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.
Recept: Roy Fares
Kristin @ The Chocolate Box
Åh den är så god, denna paj! Tänkte göra den på långfredagen, den blev en sån hit när jag gjorde den sist 🙂
Från sött till salt
Ja den var verkligen jättegod. Tyckte att det var lagom söt också. Ibland har pajer en tendens att bli för söta.