Har du tillgång till en mängd älgkött? Grattis till dig säger jag då. Smakrikt, magert och naturligt kött. Kan det bli bättre? Min svåger och svägerska som bor längre uppåt landet jagar och en och annan gång när vi träffats så har dom stuckit till oss en liten kylväska med diverse köttdelar.
Här är en god och mustig älggryta med svamp och rotfrukter och den är väldigt god att servera med potatispuré.
4–6 personer
Älggryta
800 g benfritt älgkött
smör
500 g blandade grönsaker, t.ex. lök, morot och palsternacka
4 dl rött vin
7 dl vatten + 2 msk viltfond med kantarell
2 lagerblad
1 msk timjan
8 lätt stötta enbär
salt och nymalen peppar
1 msk smör
1 msk vetemjöl
Skär köttet i mindre bitar, ca 2×2 cm. Bryn det i omgångar i smör i en stekpanna och ställ åt sidan.
Skala grönsakerna och skär dem i mindre bitar. Fräs dem i smör i en gryta. Häll på vinet och koka utan lock tills hälften av vinet kokat in.
Häll på fonden, lägg i köttet, koka upp och skumma av. Tillsätt kryddorna och koka sedan grytan på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 1 timme och 15 minuter.
Ta upp köttet och sila av fonden. Häll tillbaka kött och fond i grytan. Rör ihop smör och mjöl och blanda ner redningen i grytan. Koka ca 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
Rotfrukter
2 morötter
1 palsternacka
1 stor rödlök
200 g kantareller
smör
salt och nymalen svartpeppar
1 msk repade timjanblad
Skala och skär morötter och palsternacka i tunna stavar, skär löken i klyftor och dela större svampar. Fräs grönsaker och svamp i smör ca 10 minuter. Salta och peppra och blanda i timjan. Toppa köttgrytan med rotfrukterna och svampen.
Servera med potatismos och lingonsylt.
Recept: Caroline Hofberg
Lämna gärna ett svar