Jag älskar vaniljpannacotta. Det är en enkel dessert som dock behöver lite tid i kylskåpet för att stelna. Så gör den i god tid. Jag gjorde misstaget första gången jag skulle bjuda på den att jag började för sent och var en smula stressad. Jag tyckte inte att den verkade stelna så jag fick panik och kokade om den med ännu mer gelatin. Som tur var så smakade den bra, men om jag säger så här, den blev lite väl stel. Så få inte panik om det inte verkar vara så att den stelnar. Det tar helt enkelt en stund.
Vaniljpannacotta
8 små portioner eller 4–6 stora
4 dl vispgrädde
6 dl mjölk, 3%
0,75 dl socker
1 vaniljstång, delad
6 gelatinblad
1 dl blandade bär
2–3 msk socker
- Koka upp grädde, mjölk, socker och vaniljstången som skårats på längden. Sjud sakta under lock i 15 minuter.
- Lägg under tiden gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Ta upp sedan upp dem och lägg ner i den varma gräddmjölken och rör om så att gelatinet smälter.
- Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg tillbaka dem i gräddmjölken. Sila direkt ner i en kanna och låt svalna till halvvarmt. Rör om då och då.
- Fördela sedan blandningen i 8 små/4–6 stora formar. Låt kallna och ställ i kylskåp.
- Blanda sockret med bären och låt det stå och dra tills sockret löst sig. Skeda över pannacottan vid servering.
Lämna gärna ett svar