Eftersom hypen kring surdegsbröd är så stor så känner i alla fall jag att jag helt glömt av att man faktiskt kan baka gott bröd med helt vanlig jäst. Ett exempel på det är dessa russinbusar, alltså frallor med russin. Så mycket snurrad form fick jag dock inte till, men det berör ju knappast smaken.
10–15 stycken
Dag 1
rågkross 1,5 dl
russin 2 dl
vatten 4 dl
Blanda rågkross, russin och vatten i en bunke. Låt stå över natt.
Dag 2
jäst 20 g
mörk sirap 3 msk
salt 2 tsk
vetemjöl 5–6 dl
rågsikt 3 dl
vatten 1 dl
filmjölk 0,5 dl
Blanda vatten och filmjölk till ljummen temperatur. Smula ner jästen.
Tillsätt salt, sirap och alla övriga ingredienser och knåda till en mjuk och smidig deg.
Tillsätt mera mjöl om det klibbar. Låt jäsa i en timme.
Ta upp degen och rulla ut till avlånga bullar. Vrid dem lite så att de får en snurrad form. Ha rågsikt på bordet så att bullarna blir lite mjöliga.
Låt jäsa på plåt i ca 30–40 minuter. De ska ha ökat i storlek med ca 2 tredjedelar.
Grädda långt ner i ugnen på knappa 200°C i ca 20 minuter.
Recept: Saltå Kvarn
Madelene Hillman säger
Är russinen viktiga tror du? Jag gillar inte alls frukt eller russin i bröd. Annars låter de väldigt goda. Och formen är supersnygg även utan en massa snurr!
Från sött till salt säger
Jag tror absolut inte att frallorna står och faller med russinen. 🙂 Kan ju dock hända att du får mixtra lite med mängden vatten eftersom russin suger åt sig vätska. Eller så kanske du kan hälla av det vatten som inte rågkrossen sugit upp. Lycka till.