Den som ändå hade en trädgård! Något som hade varit givet i rabatten är rabarbern. Jag älskar rabarber och det är tur att den går att få tag på i fruktdisken i mataffären. Detta är en god variant på rabarberpaj som gör sig utmärkt på fikabordet.
Rabarberpaj med mandeltäcke
8 bitar
Smuldeg
200 g mandelmassa, riven
150 g kallt smör
1,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
- Värm ugnen till 175°C.
- Riv mandelmassan grovt och skär smöret i tärningar. Blanda mandelmassa, smör, socker och mjöl till en grynig massa.
- Fördela hälften av massan i en pajform som mäter ca 24 cm i diameter och grädda i ca 7–8 minuter.
- Ta ur formen ur ugnen.
Fyllning
4 rabarberstjälkar, medelstora
1 cm färsk ingefära
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl
- Skala rabarbern om den är grov och skär den i bitar, skala och riv ingefäran fint och lägg rabarber och ingefära i en bunke. Pudra över socker och potatismjöl och vänd runt bitarna.
- Lägg blandningen i pajskalet.
- Strö resten av smulorna över rabarberfyllningen och grädda i ytterligare 25–30 minuter.
- Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
Jag kan tycka att det är lite svårt att få till rätt konsistens på "smulorna". Det är lätt att smöret blir för varmt och det mest blir smetigt. Jag satte helt enkelt in mandelsmulorna i kylskåpet igen efter att jag blandat ihop det mesta. Då var det lättare att igen få till den rätta konsistensen.
Recept: Elisabeth Johansson
Lämna gärna ett svar