Jag har länge velat göra dessa små sötnosar, men känt mig rädd för att misslyckas. Det var dock inte sååå svårt att göra macarons som jag först trodde. Visst, jag har fått slänga någon plåt, men då har jag misslyckats för att jag varit stressad och och rört runt för mycket i smeten eller haft i för mycket hushållsfärg så att smeten blivit för blöt. Nu har jag gått över till geléfärger istället som ger kraftigare färg utan att blöta ner så mycket. Man vill ju inte ha beiga macarons.
Macarons med svarta vinbär
ca 30 dubbla kakor
Kakor
110 g mandelmjöl
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
lila geléfärg eller blå och röd hushållsfärg
Väg upp florsockret. Blanda med mandelmjölet och sikta i en finmaskig sil.
Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna vila på plåten i ca 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
Sätt ugnen på 125°C. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem.
Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.
Svartvinbärskräm
100 g svarta vinbär, färska eller frysta och tinade
125 g vit choklad
2 tsk honung
2 msk vispgrädde
Mixa svartvinbären och passera dem genom en sil för att få bort skal och kärnor. Väg upp så att du har 50 gram.
Bryt chokladen i mindre bitar.
Värm alla ingredienser till krämen i en liten kastrull på spisen. Rör då och då och dra kastrullen från värmen när chokladen har smält och krämen ser jämn och fin ut. Låt den stelna i kylen i någon timme. Den ska bli lagom tjock för att spritsa.
Spritsa svartvinbärskrämen på botten av hälften av macaronerna. Lägg ihop med resten av kakorna. De håller sig några dagar i rumstemperatur, men går också bra att förvara i kylen i drygt en vecka, eller frysa in.
Recept: Mia Öhrn
Linn säger
Vilka fina Macaroner:). Har aldrig använt geléfärg. Var köper du den och hur är det med tillsatser. Ser att du som jag försöker undvika det:)
Från sött till salt säger
Ja det där med tillsatser är ett gissel. Försöker att undvika det så mycket jag kan, men på färgerna trillar jag tyvärr dit. Har inte hittat färger som funkar till t.ex. macarons. Geléfärgerna blöter ju inte upp smeten så mycket som vanlig hushållsfärg gör. Jag handlar på de flesta vanliga baksajter. Försöker att färga in med naturliga saker som blåbär, hallon, kakao osv. Men tyvärr går det ju inte alltid. Om du hittar bra naturliga färger någonstans så hör gärna av dig.