Dessa kardemummamacarons är nog en av mina favoriter bland alla macarons jag gjort. Helt ljuvliga. Att dom är fina att titta på gör ju inte heller något.
ca 30 dubbla kakor
Kakor
110 g mandelmjöl
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
1 tsk nystötta kardemummakärnor
Väg upp florsockret. Blanda med mandelmjölet och sikta i en finmaskig sil.
Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med kardemumman. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna vila på plåten i minst 45 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
Sätt ugnen på 125°C. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem.
Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.
Mjölkchokladtryffel
150 g mjölkchoklad
0,75 dl vispgrädde
1 tsk honung
0,5 tsk malen kanel
1 msk rumsvarmt smör
Hacka chokladen fint.
Koka upp grädden med honung och kanel. Dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills chokladen har smält och tillsätt även smöret. Låt tryffeln svalna och tjockna i rumstemperatur i ca 3 timmar, eller ställ in den i kylen en liten stund.
Spritsa mjölkchokladtryffeln på botten av hälften av macaronerna. Lägg ihop med resten av kakorna.
Smält chokladen till dekor och spritsa eller ringla över kakorna, låt stelna i kylen. Kakorna kan förvaras i kylen i drygt en vecka, eller frysa in.
Tänk på att kakorna bör stå i kylen i ett dygn för att gotta till sig innan de äts upp.
Recept: Mia Öhrn
Pia Danielsson säger
Åh låter helt underbart
Från sött till salt säger
Ja det är dom verkligen. Vem blir inte glad av ett sådant litet paket? 🙂