Under locket av vit choklad döljer sig här en liten hallontryffel på vit choklad som smälter fint i munnen.
Ibland vill och orkar man helt enkelt inte gjuta sina praliner i pralinformar. Så är det bara. Då är aluminiumformarna en trevlig räddning för pralintillverkningen. Tråkigt nog så känner jag bara till de här i färgerna guldgult, rött, silver och knallgrönt. Ingen som vet lite andra snygga färger på aluminiumformar man kan köpa?
ca 25 stycken
125 g hallon (ca 2 dl)
0,5 dl vispgrädde
1 msk smör
200 g vit choklad + 100 g vit choklad
strössel
Passera hallonen genom en sil. Mängden hallonpuré ska bli 0,5 dl.
Lägg hallonpurén i en kastrull och koka försiktigt utan lock tills mängden har reducerats till halva mängden och fått en gelékonsistens. Det tar ett par minuter.
Tillsätt vispgrädde och smör och koka upp. Ta blandningen från plattan.
Hacka 200 g av chokladen grovt och blanda ner den i hallongrädden. Rör om tills chokladen har smält. Om smeten skär sig, låt den svalna något och vispa ihop den ordentligt på nytt.
Skeda upp tryffelsmeten i aluminiumformar, men fyll inte ända upp. Ställ att kallna någon timme i kylskåp.
Smält 100 g av den vita chokladen över vattenbad eller i mikron.
Fyll upp aluminiumformarna med den vita chokladen, dekorera med strössel och ställ sedan in tryffeln i kylen igen.
Recept: Tidningen Baka
Jonna säger
Älskar vit choklad! Dessa ska definitivt lagas till jul! Här finns andra formar: http://www.lyckasmedmat.se/tryffelformar/2248-ischokladformar-stadter.html
Från sött till salt säger
Ah men gud vad bra! Ska beställa när det är dags för att göra praliner nästa gång. 🙂 Tack.
Veronica Swedin säger
Lagerhaus har söta aluminiumformar 🙂
Från sött till salt säger
Dit måste jag gå och kolla. Tack för tipset. 🙂
Louise säger
Jag fick inte hallon/chokladsmeten att stelna, vilket jag antar att den ska göra? Vad kan ha gått fel?
Krii's Kitchen säger
Hej.
Tråkigt att inte tryffeln stelnat. Inte ens över natten i kylskåpet?
Jag vet inte vad som kan ha hänt men kan det vara så att mängden hallonpuré blivit lite mer än 0,5 dl? Har själv varit med om att om det blir lite för mycket vätska jämfört med chokladen så stelnar den inte riktigt.
/Ulrica
Katarina Rosvall säger
Hur länge håller sig dessa i kylen, ska göra dem till ett bröllop den 14 juli.
Krii's Kitchen säger
Hej!
Dom håller sig ett par dagar i kylskåp utan problem.:)
Med vänlig hälsning, Ulrica