Gelégodis är en av anledningarna till att jag gör puré på sommarens bär och fryser in i små burkar. Jättegott julgodis med riktig bärsmak. Man kan tro att det är komplicerat, men det är det inte. Det jobbigaste är nästan att göra bärpurén och den gjorde man i somras.
ca 25 stycken
10 gelatinblad
230 g strösocker
90 g vatten
75 g glykos
100 g jordgubbspuré, mixade och passerade bär
1 krm vinsyra
1 tsk citronsyra
strösocker
neutral matolja
Olja in godisformar i silikon.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.
Koka upp socker och vatten i en rostfri kastrull. Tillsätt glykos och koka till 150°C. Pensla kanterna på insidan av kastrullen med kallt vatten närmast ytan av sockerlagen så att det inte fastnar sockerkristaller på kanterna.
Tillsätt bärpurén och koka massan till 125°C. Dra kastrullen av plattan. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det tillsammans med vinsyra och citronsyra i den varma massan i kastrullen.
Låt svalna i rumstemperatur till ca 55°C. Rör om ett par gånger med en slickepott under tiden det svalnar. (Jag har en tendens till att vara otålig och brukar hälla upp i kannan tidigare och det har inte varit några problem.)
Häll upp massan i en kanna och häll försiktigt i massan i formarna. Låt formarna stå i rumstemperatur över natten.
Ställ formarna i frysen i ca 15 minuter och lossa gelégodisarna och vänd dom i strösocker. Ta en eller två i taget då dom lätt klibbar fast i varandra.
Recept: Elisabeth Johansson
Lämna gärna ett svar