Crème brûlée. En klassiker som här får ett lite syrligt och knäckigt täcke av passionsfrukt. Om du inte vill ha med kärnorna är det bara att sila bort dom.
Ett glas Sauternesvin är den klara favoriten till crème brûlée.
6 små formar
6 äggulor
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk, 3%
0,75 dl socker
1 dl farinsocker, råsocker eller vanligt socker till knäcklagret
2 passionsfrukter
Värm ugnen till 150°C.
Lägg äggulorna i en bunke och ställ åt sidan.
Dela vaniljstången längs med och lägg i en tjockbottnad kastrull. Häll i vispgrädde, mjölk och vanligt socker. Koka upp och låt sjuda på svag värme ett par minuter under omrörning. Ta upp vaniljstången, skrapa ur vaniljkornen och lägg tillbaka dem i mjölken.
Lägg en dubbelvikt handduk i en långpanna och placera 6 portionsformar på handduken.
Vispa upp äggulorna lätt i bunken. Häll den heta gräddmjölken över gulorna lite i taget under flitig omrörning. Sila ner blandningen i t.ex. en tillbringare och fördela i portionsformarna.
Häll varmt vatten i långpannan vid sidan av portionsformarna. Vattnet ska nå upp ca 2 cm från långpannans botten.
Sätt in långpannan med portionsformarna i mitten av ugnen och grädda i ca 50 minuter.
Ta ut formarna ur ugnen och låt dom kallna innan du sätter in dem i kylskåpet. Hit kan man med fördel laga dagen innan serveringen.
Blanda inkråmet från passionsfrukterna med sockret till knäcklagret. Fördela överst i formarna och bränn av med en gasolbrännare avsedd för matlagning.
Recept: Anna Bergenström, Fanny Bergenström
Vin, mat, Alsace
Visst är det gott, crème brulée! Och visst är sauternesvin gott! Jag har dock aldrig testat kombinationen. Nu undrar jag om du har tips på sauternesviner.
Trevlig, läcker och välfotad blogg!
/Roland
Vin, mat, Alsace
Hej. Trevlig blogg du har. Och välfotad!
Crème brulée är en av de godaste efterrätter jag vet. Sauternesvin är vansinnigt gott. Men hittills har jag aldrig testat kombinationen. Det bara måste jag gör snart. Men jag undrar om du har tips om sauternesvin. Det är ju ganska dyrt och inget som brukar slinka ner i korgen när jag går på Systemet en vanlig fredag...
/Roland
Från sött till salt
Hej och tack.
Jag är inte någon expert på sauternesvin och äter jag på restaurang så tar jag ju vad dom rekommenderar. Men köper jag från Systembolaget så brukar det oftast bli Château Grillon för 128:-. Smakar ypperligt för mina smaklökar och min plånbok.
Creme Brulee
Sauternesvin är ett självklart val men det kan vara minst lika gott med en Tokaji till 🙂
Från sött till salt
Ja absolut. 🙂