Här är en variant på chokladmacarons som jag hittat på bloggen Call me cupcake. Tycker att dom är lika lätta att göra som Mia Öhrn's finfina grundrecept.
ca 25 hela macarons
Kakor
100 g skållade och malda mandlar eller mandelmjöl
110 g äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
4–5 matskedar socker
185 g florsocker
15 g kakao
Dulce de leche
1 burk sötad kondencerad mjölk
lite flingsalt
Koka burken i en stor kastrull med vatten i ca 3 timmar. Det är viktigt att burken hela tiden är täckt med vatten, annars kan den explodera.
Låt burken kallna helt.
Om du inte använder mandelmjöl så finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kakaon och mixa en extra gång. Använder du mandelmjöl, sikta det tillsammans med florsocker och kakao i en bunke.
Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret försiktigt, en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Vill du prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta efter en stund, är den toppig så rör lite till i smeten.
Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
Värm ugnen till 150°C.
Grädda ca 12–14 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.
Spritsa eller klicka ut fyllningen på kakorna, strö lite flingsalt över och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp, helst en dag eller två innan de ska ätas.
Recept: Linda Lomelino
Lämna gärna ett svar