Dessa chokladbaguetter är en liten bit av himlen för en chocoholic som jag. En god kopp te och en ljummen chokladbaguette med bara lite smör på är allt som behövs för en lyxig söndagsfrukost eller till ditt afternoon tea.
Chokladbaguetter
4 baguetter
Deg 1 (poolish)
5 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten. Tillsätt vetemjöl och rör tills den lösa degen är slät. Täck bunken med plastfilm och jäs i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
Deg 2
15 g färsk jäst
2 dl kallt vatten
1 dl mjölk
1 sats deg 1 (poolish)
1 ägg
1 msk salt
3 msk strösocker
9 dl vetemjöl special
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %, grovt hackad
Vatten till pensling samt flingsalt att strö över
Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet, mjölk och rör om.
Tillsätt deg 1, ägg, salt och strösocker och sist vetemjöl tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.
Jäs i en bunke under bakduk, i cirka 1,5 timme.
Knåda in hackad choklad för hand.
Sätt ugnen på 250°C.
Stjälp över degen på välmjölat bakbord, dela den i fyra bitar och tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till en rektangel.
Vik in långsidan på varje ark, rulla ihop och spetsa till ändarna.
Vrid baguetterna ett varv så att skarven blir som en spiral och lägg dem på en smord baguetteplåt (eller vanlig plåt).
Låt dem jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt. Gör några snitt med en vass kniv (eller rakblad) diagonalt över varje baguette och ställ genast in plåten i mitten av ugnen.
Sänk temperaturen till 225°C när bröden börjar få färg.
Grädda tills brödet sammanlagt stått inne i ca 30 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.
Recept: Leila Lindholm
Lämna gärna ett svar