Glad Lucia på er allihop!
Idag har jag suttit på dagis tidigt på morgonen tillsammans med en massa andra förväntansfulla föräldrar och tittat på när min lilla tomtegumma skulle vara med i Luciatåget. Skulle var ordet. Hon vägrade lämna sin pappas famn. Jag tror rampfebern blev för stor.
Jag hade först tänkt att hon skulle vara tärna med glitter, ljus och allt. Men se du där gick jag bet. Lucialinnet kom inte förbi öronen på henne innan hon skrikandes försökte slita det av sig. Spelade ingen roll om jag så bönade och bad, stog på huvudet eller hotade. Hon skulle inte ha den vita särken på sig. Punkt slut. Plan B fick alltså bli att skaffa en tomtedräkt.
Här kommer första kolorna från boken av Pärlans Konfektyr, apelsin- och stjärnaniskola. Ojojoj. Goda grejer det där. Lagom smak av allt. Testa och se vad du gillar dom.
ca 50 små kolor
250 g socker
170 g glykos
80 g smör
1,5 dl vispgrädde
0,5 tsk havssalt
0,5 dl färskpressad apelsinsaft
skal från en apelsin
2 stjärnanis
Tvätta apelsinen och riv skalet. Pressa apelsinen och mät upp 0,5 dl saft.
Smält ihop smör, grädde, apelsinsaft, apelsinskal, stjärnanis och havssalt på svag värme i en liten kastrull.
Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till ca 170°C, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Det kommer fräsa och bubbla så se till att ha grytvantarna på.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan nått ca 124°C. Om du är osäker, gör gärna kulprov*.
Tag ur stjärnanisen.
Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper.
Låt svalna 4–5 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper.
Förvara torrt och svalt.
*Kulprov gör du genom att hälla några droppar kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en liten fast kula mellan fingrarna, då är smeten klar.
Recept: Pärlans Konfektyr
Sonja {Dagmar's Kitchen}
Tack! Schysst med ett recept från Pärlans just - deras kolor är ju helt fantastiska. Har varit sugen på att sätta igång ett kolakok ett bra tag, men inte fått tiden att räcka till. Kanske i helgen! Kram på dig
Från sött till salt
Ja kolorna är helt gudomliga! Sådär lagom sega och söta. Många kolor tycker jag är så hiskeligt sötsliskiga men dessa är fantastiska. Det är farligt lätt att göra dom också. Det tar inte mer än 45–60 minuter. Kram.