Vaniljglass är galet gott. Ananassorbet bara måste man älska. Att blanda de båda kan ju inte bli annat än himmelskt och så är fallet. Ananasglass är himmelskt!
6–8 portioner
Vaniljglassbas
0,5 vaniljstång
2 dl mjölk 3%
1,5 dl vispgrädde
3 äggulor
1 dl socker
Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång med frön i en tjockbottnad rostfri kastrull. Ställ åt sidan.
Vispa äggulor och socker fluffigt. Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85°C under vispning. Det får inte koka! Kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Sila av och låt svalna. Låt glassmassan stå i kylen i en inplastad bunke, gärna över natten.
Grundsockerlag
675 g socker
500 g vatten
125 g glykos
Blanda vatten och socker i en ren kastrull, blanda noga. Koka upp sockerlagen och pensla hela tiden insidan av kastrullen med en pensel som doppats i vatten. Detta för att förhindra att sockret kristalliseras i den färdiga sockerlagen.
Tillsätt glykosen och koka upp igen, skumma noga av sockerlagen.
Häll upp i en glasburk eller kanna med lock. Förvara den i kylskåpet när den kallnat.
Ananassorbetbas
400 g färsk ananas, 225 g puré
25 g socker
250 g grundsockerlag
50 g vatten
citronsaft, efter smak
Skala och kör anansen till puré i en mixer. Väg upp 225 g puré och mixa den med 25 g socker tills det smält. Mixa in sockerlagen och vattnet med en stavmixer. Smaka av med citronsaft.
Ananasglass
Blanda ihop ungefär hälften av varje glassbas med en mixerstav. Frys i glassmaskin.
Recept: Jan Hedh
Lämna gärna ett svar