Mmmm... Finns inte så mycket mer att säga än det. Mmmm... Laga denna pecannöt- och kolaglass själv och du kommer säga samma sak. Mmmm...
6–8 portioner
Vaniljglass
1 vaniljstång
4 dl mjölk, 3%
3 dl vispgrädde
6 äggulor
2 dl socker
Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång med frön i en tjockbottnad rostfri kastrull. Ställ åt sidan.
Vispa äggulor och socker fluffigt. Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85°C under vispning. Det får inte koka. Sila av och låt svalna. Låt glassmassan stå i kylen i en inplastad bunke, gärna över natten.
Kolasås
2 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
0,75 dl strösocker
Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt det sjuda under omrörning tills såsen tjocknar och blir ljusbrun, det tar ca 10 minuter.
Karamelliserade pecannötter
100 g pecannötter
50 g strösocker
1 tsk pressad citronsaft
5 g smör
Smält sockret i en stekpanna, tillsätt citronsaften för att få sockret att smälta lättare och fortare.
Tillsätt pecannötter och rör om så att de täcks av det smälta sockret.
Tillsätt smöret och rör om ordentligt så att kärnorna skiljs åt.
Häll ut på ett bakplåtspapper och skilj dem åt.
Låt kallna och hacka sedan till valfri grovlek.
Kör glassen i glassmaskin. När den nästan är färdig tillsätter du den mängd pecannötter du önskar och låt den blandas in i glassen. Varva glassen med valfri mängd kolasås i en burk och ställ in i frysen 1–2 timmar.
Recept: Elisabeth Johansson
Kristin @ The Chocolate Box
Yum! En utav mina absoluta favoritglassmaker 🙂
Från sött till salt
Ja visst är det gott?! 🙂