Tidigare när jag bakade en massa macarons och maränger så visste jag inte vad jag skulle göra av alla äggulor. Nu är det tvärt om när jag håller på och gör en massa glass. Massor av äggvitor blir över. Så nu är det dags att börja baka lite macarons igen. Denna gången blev det smarriga jordgubbsmacarons.
ca 30 dubbla kakor
Kakor
110 g mandelmjöl
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
rosa geléfärg
Väg upp florsockret. Blanda med mandelmjölet och sikta i en finmaskig sil.
Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna vila på plåten i ca 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
Sätt ugnen på 125°C. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem.
Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.
Jordgubbskräm
100 g jordgubbar, färska eller frysta och tinade
125 g vit choklad
1 citron, finrivet skal
2 tsk honung
2 msk vispgrädde
Mixa jordgubbarna fint. Koka upp dem i en liten kastrull och låt puttra i 5–10 minuter eller tills hälften av vätskan har kokat bort. Väg upp och kontrollera att du har 50 g reducerad jordgubbspuré.
Bryt chokladen i mindre bitar.
Värm alla ingredienser till krämen i en liten kastrull på spisen. Rör då och då och dra kastrullen från värmen när chokladen har smält och krämen ser jämn och fin ut. Låt den stelna i kylen i någon timme. Den ska bli lagom tjock för att spritsa.
Spritsa jordgubbskrämen på botten av hälften av macaronerna. Lägg ihop med resten av kakorna. De håller sig några dagar i rumstemperatur, men går också bra att förvara i kylen i drygt en vecka, eller frysa in.
Tänk på att kakorna är absolut godast om de får stå och gotta till sig i kylen i ett dygn.
Recept: Mia Öhrn
Felicia
Hej! Du har förresten en väldigt fin blogg! Men iallafall, idag när jag skulle baka macarons efter ditt recept så blev dem väldigt fina och runda, det enda var att dem inte fick någon såndär liten kant runt botten? Har du kanske någon aning om varför? Kan det vara att jag gjort smeten för lös?
Kram F
Från sött till salt
Hej och tack för att du gillar bloggen. 🙂
Det kanske kan vara så att kakorna inte har fått stå tillräckligt länge och "torka" på plåten innan du ställt in dom i ugnen. Har ännu inte råkat på det där problemet själv som tur är. Du ska kunna ta lite på kakan med fingret utan att det kladdar. Hoppas att du lyckas med nästa macaron-bak. Lycka till.
Felicia
Tack! 😉
Marry
Hej! Min jordgubbskräm blev ganska lös om jag ska säga så och jag undrar om du vet varför och om jag kan få tips på hur jag kan göra nästa gång så att den inte blir så!
Tack i förväg!
Från sött till salt
Hejsan.
Trist att jordgubbskrämen blev för lös, jag hoppas att det inte ställde till det för mycket för dig. Är du säker på att du lät jordgubbspurén koka ner tillräckligt mycket? Det kan ju vara lite olika hur mycket vätska som finns i bären. Till nästa gång så kan du alltid låta krämen stå inne i kylskåpet längre, det brukar få den att stelna mer. ELler om du vill vara på den säkra sidan så har du i lite lite mindre puré.
Lycka till med ditt nästa macaron-bak.
Marry
Det var tydligen att jordgubbspuren inte hade kokat tillräckligt (som du sa)
Tack för hjälpen /Mary
Från sött till salt
Fint att du fick ordning på det. 🙂
Iman
Hej !
Jag undrar hur länge kan macarons klarar sig utan kyl för tex servering som babyshower m.m?
Tackar på förhand!
Krii's Kitchen
Dom är godast efter att ha fått stått i kylskåpet ett dygn och dom klarar några dagar i rumstemperatur. 😀