Det är äntligen den 10 december och för tredje året i rad är jag med och bidrar till The Creative Collective's Christmas Calendar. Vi är 26 kreatörer som samlats för att med var sin dag sprida lite julinspiration. För att inte missa något ska du följa Gina på @willowdaygram där hon publicerar alla bidrag för att du lättare ska hänga med. Ett tips är att också följa #tccsweden2018 på Instagram.
---
It’s finally the 10th of December and for the third year in a row I'm contributing to The Creative Collective's Christmas Calendar. We are 26 creatives and we will each day share a little bit of Christmas inspiration. Never miss a day by following @willowdaygram where Gina will post everything. Another tip is to follow #tccsweden2018 on Instagram.
Mitt bidrag i år är en liten Wienersemla med juliga smaker. Den är gjord på smördeg och fylld med mandelmassa som jag smaksatt med clementinzest och kanel samt chokladchantilly. Jag har bakat dem som små munsbitar, men du kan göra dom större om du vill. Dom smakar perfekt till en kopp starkt kaffe eller en stor kopp te.
Nyfiken på vad jag gjort tidigare för The Creative Christmas Calendar? Förra året gjorde jag enkla glass-sandwich med pepparkakor på självaste julafton och året dessförinnan bakade jag Saffransmuffins med lingonpuré och maräng
Hoppas ni får en härligt inspirerande december!
---
My contribution is a pastry called ”Wienersemla” with a little Christmas twist. It’s made of puff pastry with a filling of clementine and cinnamon flavoured almond paste and chocolate chantilly cream. Make them in the size you want (I made them bite size just so I can have more than one) and have them with a good cup of coffee or tea.
I hope you’ll have a great and inspiring December!
---
DAG 9 / DAY 9
I går kunde du se de fantastiskt fina snöglober som Karen, A Life In Kodacolor gjort. Jag blev genast sugen på att göra egna tillsammans med M före jul.
---
Yesterday you could see Karen's super cute snow globes at A Life In Kodacolor. I have to make them together with M before Christmas.
DAG 10 / DAY 10
Mitt bidrag i år är en Wienersemla med juliga smaker. Förra året gjorde jag enkla glass-sandwich med pepparkakor på självaste julafton och året dessförinnan bakade jag Saffransmuffins med lingonpuré och maräng.
---
My contribution this year is a "Wienersemla" with a Christmas twist. Last year I made simple ice cream sandwiches with gingerbread cookies and the year before that I baked saffron cupcakes with lingonberry puree and a Swiss meringue.
DAG 11 / DAY 11
I morgon är det Karins tur så titta in hos henne på Kreativa Karin om du är lika nyfiken som jag på att se vad hon hittar på.
---
Tomorrow it's Karin's turn, som head over to her at Kreativa Karin if you are as curious as I am.
Wienersemla med juliga smaker
6–8 mini-semlor
Ingredienser
- 6 smördegsplattor (ca 480 g)
Ingredienser – Fyllning
- 75 g mandelmassa
- 2 clementiner, rivet skal
- 0,5 tsk malen kanel
- 1,5 msk vispgrädde
Ingredienser – Chokladchantilly
- 1,25 dl vispgrädde (+ ev. 0,25 dl)
- 50 g mörk choklad, ca 70%
Gör så här
- Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp 1,25 dl grädde och häll den över chokladen. Mixa så att den blir slät och fin med en stavmixer.
- Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylskåpet. Låt svalna helt i minst 2 timmar innan du vispar upp den som vanlig grädde. (Skulle den hårdna för mycket, tillsätt lite vispgrädde i taget för att få den fluffig och spritsbar.
- Blanda samman alla ingredienser till mandelmassefyllningen och ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Tina smördegsplattorna.
- Lägg dem på varandra tre och tre. Pensla lite vatten mellan plattorna så att de fäster ihop ordentligt. Smördegen ska varken kavlas ut eller plattas till.
- Stansa ut 3–4 rundlar (beroende på hur stora semlor du vill ha). Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ugn ca 10 minuter.
- Låt dem svalna på ett galler och skär sedan av toppen på varje semla.
- Fyll med mandelmassan och spritsa över chokladchantilly. Lägg på locket och pudra eventuellt över lite mer kanel.
"Wienersemla" with a Christmas twist
6-8 mini pastries
Ingredients
- 6 puff pastry sheets (frozen, approx. 480 g)
Ingredients - Filling
- 75 g almond paste
- 2 clementines, zest
- 0,5 tsp grind cinnamon
- 1,5 tbsp of whipped cream
Ingredients - Chocolate chantilly cream
- 1,25 dl heavy cream (+ eventually 0,25 dl)
- 50 g dark chocolate, about 70%
Instructions
- Chop the chocolate and put it in a bowl. Bring the cream to a boil and pour over the chocolate. Mix it smooth with a hand blender.
- Cover the bowl with plastic foil and put it in the refrigerator. Allow to cool completely for at least 2 hours before whipping it as a normal cream. (If it's too thick, add a little bit more heavy cream to make it fluffy and easy to pipe.
- Mix almond paste with mandarine zest and ground cinnamon and set aside.
- Put the oven at 175°C.
- Thaw the frozen puff pastry.
- Layer the sheets togheter, three and three. Brush some water in between so they stick together. Don't use a rolling pin or flatten out the pastry sheets.
- Punch out 3-4 rounds (depending on how big pastries you want). Place them on a plate dressed with baking paper and bake for about 10 minutes (or according to the instructions on the package).
- Let them cool and then cut off the top of each pastry.
- Fill them with almond paste and pipe over the chocolate chantilly cream. Put on the top and sprinkle over a little bit more cinnamon.
Lämna gärna ett svar