Vaniljkola med havssalt. Ett fantastiskt kolarecept som gör att smaklökarna stepdansar i munnen. Kola, vanilj och lite flingsalt. En ljuvlig kombination.
Gör gärna en fin strut av tårtpapper att förvara dom i när du ger dom till någon i present. Det är alltid uppskattat.
Vaniljkola med havssalt
ca 50 kolor
Ingredienser
- 170 g glykos
- 250 g socker
- 80 g smör
- 2 dl grädde
- 0,5 st vaniljstång eller
1 tsk äkta vaniljpulver - 0,5 tsk havssalt
- flingsalt (att strö på toppen)
Gör så här
- Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull.
- Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170°C, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
- Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen.
- Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
- Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 124°C. Om du är osäker, gör gärna kulprov*.
- Tag ur vaniljstången.
- Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20×20 cm. Låt svalna någon minut och strö över flingsalt.
- Låt svalna 3–4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.
*Kulprov gör du genom att hälla några droppar kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en liten fast kula mellan fingrarna, då är smeten klar.
Recept: Pärlans Konfektyr
Sandras Matkrypin
Låter supergott! Vilken smaskig kombo med vanilj och havssalt i en gräddig kola 🙂 Detta recept sparas
Från sött till salt
Ja den är ljuvlig. Lycka till! 🙂
Christel Herlitz
Å, tack för din fina kommentar 🙂
Ja, det ska bli jätteroligt att ses. Jag har följt din blogg sedan förra sommaren, så jag blev jätteglad när jag såg att du också skulle komma till Sonja! Det kommer bli kul 🙂
Från sött till salt
Ja, det kommer bli så sjukt roligt! 😀
Ska bara plugga på det där med hur kameran funkar. 😉
Sonja@dagmarskitchen
Tack för att du delade med dig av receptet Ulrica! Jag och dottern gjorde dem igår kväll och de smakar exakt som Pärlans egna. Perfekt att göra med ett barn också (hon är 8) eftersom hon kunde ta hand om grädd/smörkastrullen på låg värme och jag tog den varmare kastrullen. God jul på dig! Kram
Från sött till salt
Vad kul att det blev bra. Min "nästan-treåring" får vänta ett tag till innan hon får vara med vid kolabaket. God Jul! 🙂