Om jag tänker på sockerringar så tänker jag på min mormor. Det är den kaka jag minns att hon oftast bakade, och om jag kommer ihåg rätt så fanns det alltid en burk redo i skafferiet.
Jag tycker att det är lagom söta och frasiga och härligt imperfekta i formen.
Sockerringar
ca 50 st
Ingredienser
- 1,5 dl vispgrädde
- 25 g jäst
- 125 g smör, skuren i tärningar
- 5 dl vetemjöl
- 1 ägg
- pärlsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Lös upp jäst tillsammans med vispgrädde i en bunke.
- Tillsätt smör och mjöl växelvis och knåda ihop till en smidig deg i en köksassistent eller med en elvisp med degkrokar. Degen ska vara lätt att kavla och inte vara för lös.
- Kavla ut degen, ca 5 mm tjock, på ett mjölat bakbord.
- Stansa ut ringar, ca 6 cm i diameter, och stansa ut ett litet hål i mitten.
- Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda kakorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper i ca 15 minuter eller tills de har fått lite färg.
- När alla ringar är gräddade stänger du av ugnsvärmen. Lägg alla ringar på en plåt och låt dem torka på eftervärmen.
Swedish sugar rings
makes about 50
Ingredients
- 150 ml heavy cream
- 25 g of fresh yeast
- 125 g butter, cut into cubes
- 600 g all-purpose flour
- 1 egg
- pearl sugar
How to
- Set the oven to 350°F (175°C).
- Dissolve the yeast together with the heavy cream in a bowl.
- Add butter and flour alternately and knead into a smooth dough in a stand mixer or with a hand mixer with dough hooks. The dough should be easy to roll and not too loose.
- Roll out the dough, about 5 mm thick, on a floured surface. Punch out rings, approx. 6 cm in diameter, and punch out a small hole in the middle.
- Brush the cookies with beaten egg and sprinkle with pearl sugar.
- Bake the cookies on a baking tray lined with parchment paper for about 15 minutes or until they got a little colour.
- When all the rings are baked, turn off the oven heat. Put all the rings on a baking tray and let them dry in the residual heat.
Patrizia Miceli säger
"I would like to make them, but I am not sure If you are referring to bread yeast" which I will then have to let the dough rest and rise, or to baking powder for cake. Thank you for your attention."
Krii's Kitchen säger
Hi.
It is fresh bread yeast you should use, not baking powder, and you will not have to let the dough rest and rise (like you do when you're baking bread). I hope you'll be happy with the result.
Best regards, Ulrica