Dessa gyllengula saffransbiscotti med vackert gröna pistaschnötter känns lyxiga trots att de är så enkla att göra.
Kaffe, te eller lite glögg passar finfint till och de håller länge (om du sätter lås på burken och ger bort nyckeln). De här små skorporna är enligt mig på tok för lätt att knapra i sig.
De är en uppskattad gå-bort-present och de flesta sträcker sig efter en, eller två när det bjuds på till fikat.
Saffransbiscotti med apelsin och pistaschnötter
ca 40 biscotti
Ingredienser
- 100 g smör, rumsvarmt
- 2 dl strösocker
- 3 ägg
- 0,5 g saffran + 1 tsk strösocker
- 1 msk grädde
- 1 apelsin, rivet zest
- 7,5 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 50 g pistaschnötter, grovt hackade
Gör så här
- Värm ugnen till 175°C.
- Rör samman smör och socker och tillsätt äggen, ett i taget.
- Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker och blanda med vispgrädden.
- Rör ner saffransblandningen och apelsinskalet i smeten.
- Blanda de torra ingredienserna och nötterna, tillsätt dem och arbeta ihop till en deg.
- Dela degen i tre delar och rulla till längder, ca 35 cm. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till något.
- Grädda i ca 20 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och stäng av värmen.
- Skär längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar.
- Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt bitarna stå i eftervärmen tills de är genomtorra och knapriga, gärna över natten.
Saffron biscotti with orange and pistachios
Makes about 40
Ingredients
- 100 g butter, softened
- 180 g granulated sugar
- 3 eggs
- 0.5 g saffron + 1 tsp granulated sugar
- 1 tbsp heavy cream
- 1 orange, grated zest
- 450 g all-purpose flour
- 3 tsp baking powder
- 1 tsp vanilla sugar
- 0.5 tsp salt
- 50 g pistachios, coarsely chopped
How to
- Preheat the oven to 350°F (175°C).
- Stir together butter and sugar and add the eggs, one at a time.
- Mortar the saffron together with 1 tsp granulated sugar and add it to the heavy cream.
- Stir the saffron mixture and orange peel into the batter.
- Mix the dry ingredients and the nuts, add them and work together to a dough.
- Divide the dough into three parts and roll to lengths, about 35 cm. Place on a baking tray with parchment paper and flatten them slightly.
- Bake for about 20 minutes. Remove the baking tray from the oven and turn off the heat.
- Cut the biscotti into 2 cm wide pieces going diagonally.
- Put the baking tray back in the oven and leave the biscotti in the after-heat until they are completely dry and crispy, preferably overnight.
Lämna gärna ett svar