Tills för bara något år sedan så ansåg jag att risotto var något som var jättesvårt att laga och det var möjligen om jag bjöd vänner på middag jag kunde tänka mig att laga det.
Jag har som ni säkert gissat gjort en helomvändning i denna fråga och tycket faktiskt inte att det alls är svårt. Ja, man ska ha en del saker i risotton men svårt, näe absolut inte. Till saken hör att om du ha lagat det några gånger (även om det är olika sorters risottorätter) så inser du att grunden är helt och hållet densamma. Se bara till att inte koka för kraftigt och när väl parmesanosten ska ner så ska risotton vara ganska så lös eftersom parmesanosten gör att risotton tjocknar till.
Förutom denna fräscha risotto med citron och ricotta så rekommenderar jag verkligen att testa ärt- och myntarisotton jag lagat tidigare. Jättegott och vackert.
Risotto med citron och ricotta
4–6 personer
Ingredienser
- 25 g + 25 g smör
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 dl torrt vitt vin
- 500 g arborioris
- salt och nymalen svartpeppar
- 1,5 l kycklingbuljong
- 3 msk citronjuice
- 2 msk citronskal, finrivet
- 50 g parmesan, finriven
- 250 g ricotta
- 2 msk olivolja
- 0,5 dl färska oreganoblad
Gör så här
- Skala och finhacka löken, skala vitlöken och tryck till den så den krossas.
- Smält 25 g smör i en stor traktörpanna på medelhög värme och fräs lök och vitlök, rör om lite då och då och stek den mjuk i ca 5 minuter. Tillsätt vin, salt och peppar och låt det koka i 2 minuter.
- Tillsätt riset och fräs ytterligare ca 2 minuter. Häll på lite buljong och låt koka på svag värme utan lock. Späd med lite buljong i taget tills riset är mjukt men med tuggmotstånd, ca 20 minuter.
- Ta risotton från värmen och rör ner citronjuice, rivet citronskal och parmesan. Vänd försiktigt ner ricotta.
- Hetta upp en liten kastrull med 2 msk olivoja. Tillsätt oreganobladen och låt steka i ca 1 minut eller tills de är krispiga. Dom smätter lite som popcorn så lägg gärna på ett lock.
- Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på ett hushållspapper.
- Tillsätt 25 g smör till oljan i kastrullen och låt det smälta och bli ljust gyllenbrunt, ca 30 sekunder.
- Servera risotton toppat med oreganoblad och ringla över smöret. Riv gärna över lite extra citronskal och parmesan. Om du vill kan du lägga till lite kallskuret som t.ex. parmaskinka.
Vill du inte trixa med att steka oreganobladen i olja går det precis lika bra att hacka dom och strö över risotton som dom är.
Charlotte Uleskog säger
Risotto är en av mina favoriträtter! Så gott 🙂 Kul att det går att göra i så många olika varianter också, gillar din kombo!
Krii's Kitchen säger
Tack! Ja visst är det härligt med ett grundrecept som går att ändra i det oändliga. ?
Ulrica säger
Tusen tack för inspiration och recept, jag ÄLSKAR risotto så detta ska testas!!
KRAM
Krii's Kitchen säger
Men vad kul att du gillar det. Blir så glad att du skriver en rad. ?
Åsa säger
Det ser jättegott ut 🙂
Krii's Kitchen säger
Tack snälla! ?