Rabarbersaft är en av mina favoriter, för den är så härligt läskande och smakar underbart både med och utan bubblor.
Rabarbersaft med vanilj
Ca 1,5 liter saft
1 kg rabarber
7 dl vatten
6 dl socker, per liter avrunnen saft
1 vaniljstång
1 krm natriumbensoat
- Skölj och ansa rabarbern och skär den i mindre bitar.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Låt rabarber, vaniljfrön och vaniljstång koka i vattnet ca 10 minuter eller tills den fallit sönder. Låt självrinna i silduk i en timme.
- Mät saften och häll den i en kastrull. Tillsätt socker och låt koka i 5 minuter,
skumma väl. - Vill man att saften ska hålla lite längre tillsätter man bara lite natriumbensoat.
Rör ut den i en liten mängd saft och blanda sedan med resten av saften. - Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor och förslut genast. Förvara svalt.
Lämna gärna ett svar