
Jag verkligen älskar pesto! Den går att använda till så många olika saker och mycket enkel att göra. Blanda den i din pasta eller en matig sallad, bred den över laxen eller klicka den på en liten crostini. Ja möjligheterna är många.
Du kan byta ut pinjenötterna mot t.ex. solrosfrön om du är allergisk.
Pesto
ca 4 dl
Ingredienser
- 75 g pinjenötter
- 2 krukor (ca 50 g) färsk basilika
- 1 vitlöksklyfta, finriven
- 100 g parmesan, finriven
- 2,5 dl olivolja
- salt
- nymalen svartpeppar
Gör så här
- Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna.
- Mixa basilika, pinjenötter, vitlök och parmesan i en matberedare eller med en stavmixer. Tillsätt sedan olivoljan samtidigt som du mixar samman allt.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Häll upp på glasburkar med skruvlock och förvara i kylskåpet. Låt gärna smakerna mogna några timmar och allra helst över natten.
- Peston håller i minst 1 vecka i kylskåpet och några månader i frysen. (Om du ska frysa peston i glasburkar tänk då på att inte fylla ända upp då glasburken kan riskera att spricka när peston fryser.)
Pesto
makes about 400 ml
Ingredients
- 75 g pinte nuts
- 50 g of fresh basil
- 1 garlic clove, finely grated
- 100 g parmesan, finely grated
- 250 ml olive oil
- salt
- freshly ground black pepper
How to
- Very lightly toast the pine nuts in a dry frying pan.
- Mix basil, pine nuts, garlic and parmesan in a food processor or with a hand blender. Add the olive oil while mixing everything together. Season with salt and black pepper.
- Pour into glass jars with screw lids and store in the fridge. Let the pesto sit for a couple of hours or until next day to improve the flavours.
- It will keep well in the fridge for at least 1 weeks and a few months in the freezer. (If you are going to freeze the pesto in glass jars, remember not to fill all the way up, as the glass jar may crack when the pesto freezes.)
Lämna gärna ett svar