Får du tag i kvitten är membrillo nästan ett måste att laga. Det är en kvittenpastej som är väldigt god tillsammans med ost och kex och en uppskattad present.
Membrillo
Ingredienser
- 500 g kvitten
- 2 tsk citron, pressad
- 450 g strösocker
- 2,5 dl vatten (kokvattnet)
- ev. 1 vaniljstång
Gör så här
- Skölj och skär kvittenfrukten i större bitar. Behåll skalet med kärna ur dem.
- Lägg dem i en kastrull och häll upp vatten så att det täcker frukten. Koka i ca 20 minuter så att de har börjat att koka sönder.
- Ta upp dem med en hålslev och mixa dom till en puré med en mixerstav.
- Behåll 2,5 dl av kokvattnet i kastrullen, rör ner sockret och koka upp. När sockret löst upp sig, tillsätt citron och kvittenpurén.
- Vill du smaksätta din membrillo med vanilj så skårar du en vaniljstång på längden och lägger ner i grytan.
- Koka under ständig omrörning i 30–40 minuter. Den kan skvätta en del så se till att ha en grytvante på dig när du rör. Purén ska tjockna , mörkna lite och börja släppa i botten när den är klar.
- Om du smaksatt med vanilj, ta då ur den skårade vaniljstången.
- Sätt ugnen på 50°C.
- Klä en form, ca 18×18 cm, med bakplåtspapper och häll i purén. Pensla ytan med lite kallt vatten för att få den slät och fin.
- Ställ in formen i mitten av ugnen i ca 4 timmar för att låta den stelna och torka till.
- Förvara membrillon kallt i en burk med tätslutande lock.
- Den är underbart god tillsammans med t.ex. en god manchegoost eller Monte Enebro.
Recept: Skafferiet
Lämna gärna ett svar