Oj oj oj. Kallrörd äppelsaft är verkligen fantastiskt fräscht. Den smakar härlig rent och fruktigt. Krävs inte mycket jobb från din sida heller. Blanda ut den med valfri mängd vatten, alla tycker vi ju om olika stark saft. Byt ut kranvattnet mot bubbelvatten och du har ett glas smarrig äppelläsk.
Kallrörd äppelsaft
ca 2,5 liter
Ingredienser
- 1,5 kg äpplen av valfri sort
- 2 liter vatten
- 1,25 kg strösocker
- 1 citron, saften eller 25 g vinsyra
Gör så här
- Skölj äpplena och skär dem i små bitar (du behöver varken skala eller kärna ur dom). Lägg i en stor rostfri bunke eller hink. Koka upp vattnet och häll det över äppelbitarna. Låt allt svalna och lägg på ett lock.
- Låt det stå kallt i 2–3 dygn och sila sedan genom en silduk eller finmaskig sil.
- Tillsätt sockret och pressad citron eller vinsyra och rör tills allt socker har löst sig. Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara svalt.
Recept: Elisabeth Johansson
Joacim / Matkoma
Måste hitta någon vänlig själ med massa fallfrukt som de vill bli av med. Det här såg väldigt gott ut!
Från sött till salt
Ja den är himmelsk. 🙂
Cecilia
Hur länge håller saften sen om man ställer den mörkt och svalt? Mvh cecilia
Från sött till salt
Hej Cecilia. Jag skulle tippa på lite drygt 2 månader. Jag steriliserar alltid flaskorna och har även i lite natriumbensoat i saften. Då håller den lite längre. Du kan också frysa in den, men tänk då på att inte använda glasflaskor och fyll inte ända upp då saften expanderar när den fryses. Lycka till! 🙂
Cecilia
Och en fråga till 🙂 ska man späda saften sen?
Från sött till salt
Ja det stämmer. 🙂
Viktoria
Hej låter väldigt gott ska testa att göra den här idag. Undrar bara om man ska koka upp saften igen när sockret ska i ? / Vickis
Från sött till salt
Hallå!
Nej du ska inte koka upp saften igen. Det är det som är själva grejen med kallrörd saft. 🙂 Du låter bara sockret lösas upp i saften. Det kan ta en liten stund och du får röra lite då och då, men oj vad det blir gott. Lycka till med saftandet! 🙂
/Ulrica
Viktoria
Gör det nått att äpplena är något bruna ?
Från sött till salt
Inte något som jag märkt av i alla fall.
Viktoria
Tack 🙂 har nämligen en massa halv dan frukt från svärfar som jag annars inte vet vad jag ska göra med. Idag ska jag röra ihop det sista med saften blir spännande att se hur den blir 😀 Tack för en bra sida med toppen recept!
Från sött till salt
Tavk själv och lycka till.
Sara Björk
Detta ska jag verkligen prova nån dag. Känns så bra när man inte behöver tillsätta några syntetiska ämnen 🙂 Har så mycket frukt att det nog får bli infrysning av saft¨;) Härligt att ta fram till vintern sen!!
Från sött till salt
Åh så härligt att ha en massa egen frukt i trädgården! Saften är en av mina favoriter. 🙂
Karin
Hej!
Hur mycket späder du saften? Blir det 2,5 l drickfärdig saft eller 2,5 l saft som sedan ska spädas?
Tack!
Från sött till salt
Den ska spädas med valfri mängd vatten. 🙂
weart1
Tack för en jätteinspirerande sida!
Magdalena
Från sött till salt
Tack snälla för berömmet, jag blir så himla glad. 😀
/Ulrica
Ida
Den blev supergod! Ska göra massor och frysa in 🙂 förresten, hur vet man när den är för gammal för att drickas?
Från sött till salt
Vad roligt att du gillar den! Antingen kan du se om det bildats en liten mögelklump (inte att förväxlas med eventuellt lite fruktkött) eller så pyser det när du öppnar korken. Som en kolsyrad flaska liksom. Se bara till att sterilisera flaskorna ordentligt så brukar det hålla ett tag eller, som du har tänkt att göra, frysa in.
Marie
Förmodligen en riktigt dum fråga men är helt ny på detta... Ska man skala äpplena och ta bort kärnhuset och isf är det 1,5 kg färdigskurna äpplen som menas i receptet?
Krii's Kitchen
Du skivar ner äpplena precis som dom är med kärnhus och allt. Det är det som är så skönt. Slippa skala och fixa först. Det är hela äpplet som vikten gäller. 🙂
Jenny Sellén Lindkvist
Hej, har just pressat min äppelsaft (osötad, outspädd) höjt mitt stop för hösten och sjungit några Dan Anderssonvisor. Jag undrar: tar du någon gång bort kärnhus så att du kan göra mos av det som återstår efter pressningen?
Mvh
/Jenny i Ljungaverk
Krii's Kitchen
Hejsan.
Nej jag har ännu inte gjort mos på det som återstår så jag har inte kärnat ur äpplena. Men det låter som en bra idé. Allt för att minska svinnet. Det ska jag testa nästa gång.
Ha en fin fredag! ?