Chokladmoussetårta med kladdig chokladbotten och mörk- och vit chokladmousse. Allt har jag tidigare lagat och serverat var för sig, men även tillsammans blir dom en vinnare.
Chokladmoussetårta med mörk- och vit choklad
ca 12 bitar
Ingredienser – Kladdkaksbotten
- 4 st ägg
- 2,25 dl strösocker
- 200 g mörk choklad
- 200 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Ingredienser – Mörk chokladmousse
- 230 g mörk choklad
- 1,5 dl vispgrädde, att koka
- 3,75 dl vispgrädde, att vispa
- 0,5 dl socker
- 0,5 dl vatten
- 3 st äggulor
Ingredienser – Vit chokladmousse
- 150 g vit choklad
- 2 st äggulor
- 3 dl vispgrädde
Gör så här – Kladdkaksbotten
- Vispa ägg och strösocker tills det blir vitt, ca 10 minuter.
- Smält chokladen i vattenbad eller mikro och blanda ner smöret så att det smälter. Blanda ner chokladsmöret i äggvispet.
- Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta det över smeten och vänd sedan ner det.
- Smörj en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter och häll i smeten.
- Grädda i ugn på 220°C i ca 12 minuter. Den ska vara lite kladdig i mitten.
- Låt den svalna i kyl eller frys för att lättare få ut kakan ur formen.
Gör så här – Mörk chokladmousse
- Hacka chokladen fint.
- Koka upp 1,5 dl av grädden och häll den över chokladen. Rör smeten slät.
- Låt socker och vatten koka upp. Tillsätt äggulorna i sockerlagen medan du handvispar oavbrutet för att ägget inte ska koagulera i kastrullkanten. Låt kastrullen stå kvar på spisen i närmare en halv minut medan du vispar.
- Häll över ägg- och sockersmeten i en bunke och elvispa den sval.
- Vispa resterande grädde lätt och blanda försiktigt ner den i smeten. Blanda varsamt med chokladsmeten tills moussen fått en jämn färg.
- Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Den ska gärna vara något större än formen du använt till kakan eller så skär du bort lite av ytterkanten på kakan.
- Lägg i chokladkakan i botten på formen, fyll på med chokladmoussen och slå formen i bordet några gånger så att moussen sjunker ner runt kakan. Ställ den i frysen någon timme.
Gör så här – Vit chokladmousse
- Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikro. Rör om tills den är slät och fin. Låt chokladen svalna något och häll den i en bunke.
- Tillsätt sedan äggulorna i bunken, en i taget under omrörning.
- Vispa grädden och rör även ner den i den smälta chokladen.
- Ta ut tårtan ur frysen och häll över den vita chokladmoussen. Ställ in i frysen igen och frys några timmar.
Ta ut chokladmoussetårtan ur frysen och temperera den i rumstemperatur någon timma före den ska serveras. Servera med hallon eller andra bär.
Jennie säger
Hej!
Denna tårta ser helt fantastisk ut och jag tänkte baka till mina barns kalas i helgen. Hur många uppskattar du att den räcker till? Vilken diameter på form hade du och ungefär hur hög blev den? Måste veta att mina formar räcker till eller om jag behöver köpa en ny 🙂
Från sött till salt säger
Hallå!
Kul att du vill baka den till kalaset i helgen. 🙂
Jag såg att jag missat att skriva i receptet vilken storlek på form som ska användas och hur många bitar det blir. Jag har nu lagt till det. I receptet står nu att den räcker till ca 12 bitar och att formen är 24 cm i diameter.
Jag gillar små och höga tårtor, så denna tårtbotten har jag bakat i en 18 cm form och och sen använt en form som är 20 cm i diameter när jag gjort själva tårtan. Då delade jag upp smeten till kakan i två formar, använde den ena och frös in den andra till ett annat tillfälle. Jag fick även över lite mörk och vit chokladmousse. Tårtan jag gjorde räcker till ca 6–8 personer eftersom receptet inte riktigt halverades. Jag har för mig att min form är ca 8 cm hög och med stöd från bakplåtspappret man lägger runt kanten kan den bli ytterligare någon cm.
Mitt väldigt långa svar blir att du faktiskt kan använda vilken form som helst. 🙂
Lycka till!
Jennie säger
Succé är ordet! Alla älskade den. Fick inte så jämna fina linjer men smaken satt där!
Från sött till salt säger
Jättekul att det blev succé! 🙂 Visst var den inte så svår att göra?
Susanne A säger
Den tårtan ser ju helt fantastik ut!
Från sött till salt säger
Tack snälla! 🙂
Liselotts (J:s arbetskamrat) säger
I helgen firade vi min dotters 13-årsdag, eftersom hon älskar choklad testade jag den här tårtan och jag lyckades faktiskt!! 🙂 Gjorde mig till och med till och slog in den i ett litet chokladtäcke!! Tack för att du inspirerar!!
Från sött till salt säger
Åh vad glad jag blir! Vad kul att den blev lyckad och självklart ska man göra sig till lite extra när det är 13-årsdag, eller hur? 😉
Johanna Sterner säger
Hej ! Gjorde denna tårta till julafton! Blev fantastisk! Tack för inspirationen!
Från sött till salt säger
Hej! Vad härligt att den gick hem. 🙂
God Jul!
Linn säger
hej!
jag älskar denna tårta och har bakat den en gång tidigare! då gick allt perfekt! nu håller jag på för andra gången med kladdkaksbotten och den blir inte färdig!! det blev aldrig så sist! vad jag för jag fel 🙁 gjort exakt som i receptet 🙁
Från sött till salt säger
Denna kladdkaka ser alltid väldigt ofärdig ut när man tar den ur ugnen. Jättekladdig och väldigt lös i mitten, känns nästan fortfarande flytande. Det är helt i sin ordning. När den väl blir kall så får den nästan en chokladtryffelaktig koncistens. Lycka till med baket.
ilona säger
Hej! Ser ut som en jätte god tårta. Jag tänkte baka denna till mina tvillingsystrars barn. Hur hög blev tårtan från botten till högst upp, alltså med själva vita Mousse och choklad moussen? Man kan säga hur hög tror du tårtan var, när hela tårtan var färdig?
Krii's Kitchen säger
Hallå. Vad kul att du vill testa tårtan. Jag gillar höga tårtor så tårtan på bilden är ca 10 cm hög eftersom jag använt mig av en form med diametern 18 cm. En tårtform på 24cm i diameter blir troligen inte högre än 6-7 cm (tror jag). Lycka till.
Frida säger
Vad gör jag för fel med mina vita chokladmousse! Jag smälter chokladen i mikron. Låter svalna några minuter. Tar en ägggula, lägger i chokladen samtidigt som jag rör runt kraftigt med en stor sked. Pang säger det så blir chokladen en grynig klump. Suck! Tips?
Krii's Kitchen säger
Hallå och vad trist med att chokladmoussen skär sig. Tyvärr något som händer med jämna mellanrum i mitt hushåll. 🙁 Det kan bero på ett antal olika saker som att äggulan är kylskåpskall eller att chokladen fortfarande är för varm, det är lite svårt att säga. När smält choklad skär sig när jag t.ex. gör chokladganache så lyckas jag nästan alltid rädda upp det hela med att använda stavmixern och till slut få chokladmassan slät igen. Inte säkert att det funkar i detta fallet men det kan vara värt att testa.
Lycka till!
Kram
Moa säger
Tårtan ser gudomligt god ut! Tänkte göra den till nyår kanske. Men vi är 16 pers, kan en räcka till alla eller borde jag göra två stycken?
Krii's Kitchen säger
Hallå!
Jag skulle nog säga att om ni inte är riktiga sockergrisar och äääääälskar dessert så borde den räcka till 16 personer. Någon tar en större bit och någon annan en mindre. Om du är osäker kan du ju också göra 1,5 sats. Att få en bit över till dagen efter är inte helt fel det heller. 😉
Lycka till och säg gärna hur det blev. Gott Nytt År!
/Ulrica