Am I a chocoholic? Yes, I am.
Det kan inte bli så mycket mer chokladigt än så här. Den här brownien har jag gjort massor av gånger. Utmärkt för många eftersom den görs på en stor ugnsplåt och den går att frysa in. Så antingen man har middag för hela tjocka släkten eller gillar att unna sig en stor dos choklad då och då så är den här ett självklart val.
Chocolate chip walnut brownie
1 ugnsplåt
Brownie
350 g mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
6 st ekologiska ägg
3 dl vetemjöl
300 g vit choklad
200 g valnötter
Chokladglasyr
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
400 g mörk choklad, 70 %
Valnötter till garnering
- Sätt ugnen på 200°C.
- Vispa samman smör och strösocker. Blanda ner kakao, sirap och salt. Rör ner äggen ett i taget och vänd till sist ner vetemjölet i smeten.
- Hacka chokladen ganska grovt och vänd ner den tillsammans med valnötterna i smeten.
- Häll smeten i en ugnsplåt med höga kanter som du klätt med bakplåtspapper.
- Grädda brownien i mitten av ugnen i 20 minuter. När du provar med en sticka så ska den vara lite kladdig.
- Låt den svalna.
- Finhacka chokladen till glasyren.
- Koka samman vispgrädde, mjölk och sirap i en kastrull. Ta av den från värmen och rör ner den hackade chokladen.
- Häll glasyren över brownien, strö över lite valnötter och låt den stelna i kylskåpet. Skär den sedan i rutor av valfri storlek.
- Servera den med antingen lite vispad grädde eller vaniljglass.
Receptet är inspirerat av Leila Lindholm, men jag har ändrat några småsaker.
Lämna gärna ett svar