
Denna chai-kola måste nog kvala in på min topp-5-lista över goda smaker på julkolan. Heeelt fantastisk om jag får säga det själv, men ja man måste ju gilla kryddblandningen som chai-te består av.
Denna kommer jag göra om och om igen och eftersom en del kolor kommer att skickas iväg som julklappar i år så kanske jag måste göra en laddning till av just denna sort.

Chai-kola
ca 50 kolor
Ingredienser
- 170 g glykos
- 250 g socker
- 2 dl grädde
- 3 msk chai, löste
- 80 g smör
- 0,5 tsk havssalt
Gör så här
- Klä en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper.
- Koka upp grädde och chaite i en kastrull, ställ åt sidan för att dra några minuter.
- Sila av chai-grädden med hjälp av en finmaskig sil ner i en ren kastrull. Pressa ur så mycket vätska som du kan.
- Tillsätt, smör och havssalt och värm så att smöret smälter.
- Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170°C, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
- Tag av kastrullen med det smälta sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Var försiktig för det kan bubbla och skvätta lite så ha gärna grytvantarna på dig. Rör tills allt är jämnt och slätt.
- Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
- Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 124°C. Om du är osäker, gör gärna kulprov*.
- Häll upp kolan i den bakplåtspappersklädda formen.
- Låt svalna 3–4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.
*Kulprov gör du genom att hälla några droppar kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en liten fast kula mellan fingrarna, då är smeten klar.
Lämna gärna ett svar