Vit chokladcheesecake är den cheesecake jag har bjudit på flest gånger genom åren. Den är inte så söt vilket gör den mer populär hos de vuxna än bland barnen.
Den har en perfekt blandning av söt vit chokladfyllning och syrlig, gräddig topping gjord på crème fraiche och vaniljstång. Ett måste någon gång i livet och jag tröttnar nog aldrig på den.
Cheesecaken på bilden är uppdelad till två formar på 15 cm i diameter. Låt den då bakas på ungefär samma tid. Om kakan spricker lite när den kallnar så gör det inget eftersom det ändå inte syns av all fluffig crème fraiche-topping.
Vit chokladcheesecake
ca 8–10 bitar
Ingredienser – Botten
- 225 g digestivekex
- 75 g smör, smält
Ingredienser – Fyllning
- 100 g choklad, vit
- 400 g philadephiaost
- 250 g kesella
- 1 dl strösocker
- 3 st ägg
Ingredienser – Topping
- 4 dl crème fraiche
- 1 st vaniljstång
- färska bär
Gör så här
- Värm ugnen till 175°C.
- Mixa kexen till smulor och häll på smält smör.
- Häll ut smulorna i en springform, ca 24 cm, och packa dom till en jämn botten. Grädda i ca 10 minuter.
- Ta ut formen och sänk ugnsvärmen till 150°C.
- Hacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen.
- Vispa philadelphiaost, kesella och socker till en jämn smet. Rör ner den smälta chokladen och äggen.
- Häll smeten över den bakade bottnen i formen och grädda i 30 minuter. Ta ut och låt den kallna. Tårtan ska inte ha fått någon färg och den ska vara lite lös i mitten. Den stelnar till när den kallnat.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Vispa crème fraiche och vaniljfrön med elvisp så att den blir fast och bredbar.
- Bred toppingen över kakan och dekorera med färska bär.
Camilla
Tack för ett underbart recept, satt precis och letade efter en god cheesecake till en tjejmiddag jag ska ha här hemma - detta ska jag prova!!
Otroligt fin och inspirerande blogg förresten, denna länk ska jag raskt spara som favorit 🙂
Från sött till salt
Tack så hemskt mycket. Jättekul att du gillar den och lycka till med cheesecaken. 🙂
Per
vad ska man göra sen? stoppa in den i frysen innan man äter?
Från sött till salt
Ledsen för att jag inte svarat, meddelandet hamnade visst i skräpmailsmappen. ☹ Nej då. Det är inte en fryst cheesecake utan den är redo att ätas när den kallnat i kylskåpet. 🙂
Gabriella
Hej! Jag tänkte använda en rund springform som är ca 12 eller 15 cm diameter. Kan man bara halvera receptet då? Och hur länge ska man förgrädda pajskalet? Och hur länge ska hela pajen stå i ugnen? Mvh
Från sött till salt
Hej!
Det är inga problem att halvera receptet. Du kan grädda botten i 10 minuter och grädda med fyllning ca 25 minuter. Tänk bara på att den inte ska ta färg. Berätta gärna hur den blev. Lycka till! 🙂
/Ulrica
Gabriella
Hur gör jag då med äggen, om jag ska halvera receptet blir ju äggen 1,5 så det är ju lite svårt haha
Från sött till salt
Det är inte hela värden. Vill du vara supernoga kan du alltid väga dom knäckta i ett glas. Rör ihop dom lite lätt så vita och gula blandas och använd sedan hälften. 🙂
Gabriella
Okej får testa! Tror du att den är lika god om man gör den dagen innan man ska äta den och förvarar den i kylen?
Från sött till salt
Inga problem, det har jag gjort. Plasta bara in formen med kakan i. Precis före servering vispar du ihop toppingen och breder på. Lycka till!