Dessa skållade rågbröd blev jättegoda och för att inte tala om hur gigantiska dom blev. Haha. Min stackars Kitchen Aid klarade inte av den mängden deg så jag fick köra för hand. Nästa gång tar jag nog och gör hälften, för fler gånger blir det.
2 stora bröd
Förmiddag
9 dl grovt rågmjöl
1 l vatten
Koka upp vattnet och häll det över mjölet i en bunke. Rör om noga, täck över och låt det stå i 6 timmar.
Eftermiddag
100 g jäst
1 dl ljummet vatten
1 msk salt
1,5 dl mörk brödsirap
1,5 l vetemjöl special
Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Tillsätt salt och brödsirap.
Arbeta ihop det skållade rågmjölet och jästblandningen med nästan allt vetemjöl.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Baka ut degen till 2 limpor, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och låt dem jäsa övertäckta i 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 225°C.
Grädda bröden längst ner i ugnen ca 50 minuter.
Recept: Saltå Kvarn
Joacim / Matkoma
Åh vad gott det ser ut! Men väldigt mycket jäst, ska nog prova att baka det fast med kanske ett halvt paket jäst och lite längre jäsning istället.
Från sött till salt
Ja gör det och berätta hur det blev. 🙂
Kristoffer
Gjorde halv sats och skållade med kaffe istället för vatten. Blev kanon!
Från sött till salt
Det lät spännande med kaffe. Det får jag nog ta och testa. 🙂
maria
Jag tog 2/3 jäst och jag måste säga att detta var det godaste brödet jag nånsin bakat/ätit!
Från sött till salt
Vad kul! 🙂
Måste testa det nästa gång.