Någon jordgubbstårta blir det nog inte till midsommar i år, även om det är tradition och jag alltid bakat en. I år satsar jag på att antingen göra en liten jordgubbsbakelse av rulltårta eller en enkel pavlova. Vi får se, inget är bestämt.
Vad har ni för specialitet som ni alltid gör till midsommarbordet?
Rulltårta
Ingredienser
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 dl mjölk, rumsvarm
- jordgubbssylt
Gör så här
- Sätt ugnen på 250°C.
- Klä en långpanna 30×40 cm med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
- Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det försiktigt omväxlande med mjölken i smeten. Rör försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i långpannan.
- Bred ut smeten jämnt i långpannan med hjälp av en slickepott. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
- Ta kakan ur ugnen, strö över lite socker och stjälp sedan upp den med den sockrade sidan nedåt på ett bakplåtspapper.
- Dra bort papperet (pensla med lite kallt vatten så lossnar det lättare) från kakan.
- Bred på ett tunt jämnt lager sylt över hela kakan.
- Rulla ihop kakan med hjälp av papperet, från långsidan. Låt rulltårtan svalna i papperet med skarven ner.
- Ät den som den är eller piffa upp den med lite grädde och färska bär.
Lämna gärna ett svar