I en burk i frysen hittade jag denna royalpaj med plommon. I somras när vi var i Stockholm köpte jag några minipajformar som jag använde istället för att göra en stor. I bland är det roligare att göra många och mindre, eller hur?
Royalpaj med plommon
ca 12–14 bitar
Ingredienser – Mördeg
- 150 g kallt smör
- 4 dl vetemjöl
- 0,5 dl florsocker
- 1 st ekologiskt ägg
- 0,5 msk kallt vatten
Ingredienser – Royalsmet
- 6 st ägg
- 4 dl kesella 10%
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl strösocker
- 200 g mandelmassa
Ingredienser – Fyllning
- 6 plommon
- 2 msk smör
- 2 msk strösocker
- 2 tsk malen kanel
- ca 0,5 dl mandelspån
Gör så här
- Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
- Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
- Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Kavla ut och klä en pajform med mördeg.
- Vispa samman alla ingredienser till royalsmeten med riven mandelmassa och fyll det ogräddade pajskalet till 2/3.
- Dela och kärna ur plommonen.
- Smält smör, strösocker och malen kanel i en het stekpanna och stek plommonen med snittytan nedåt i ca 3 minuter.
- Fördela plommonen över pajen med snittytan uppåt och strö över mandelspån.
- Grädda pajen långt ner i ugnen i 30–40 minuter tills den stannat till och fått en gyllene färg.
- Servera med vaniljglass eller vaniljkräm.
Lämna gärna ett svar