Rosmarinkola med rostade hasselnötter låter kanske konstigt men jag säger bara åååh. Det är en fullträff i underbara smaker, ja det vill säga om man tycker om rosmarin.
Rosmarinkola med rostade hasselnötter
ca 50 små kolor
Ingredienser
- 60 g hasselnötter
- 80 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 0,5 tsk havssalt
- 5 kvistar rosmarin
- 0,5 vaniljstång eller
0,5 tsk äkta vaniljpulver - 250 g socker
- 170 g glykos
Gör så här
- Hacka hasselnötterna grovt och rosta snabbt i torr, het panna tills de blivit gyllenbruna.
- Smält ihop smör, grädde, havssalt, vanilj och rosmarinkvistar på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till 170°C, färgen ska vara ljust bärnstensfärgad.
- Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen, det kommer fräsa och bubbla en del så se till att ha grytvantarna på.
- Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan nått ca 124°C. Om du är osäker, gör gärna kulprov*.
- Tag ur vaniljstången och rosmarinkvistarna, se till att inte missa någon rosmarin eftersom kvistarna kan dela på sig.
- Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Strö över de rostade hasselnötterna. Låt svalna 4–5 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper.
- Förvara torrt och svalt.
*Kulprov gör du genom att hälla några droppar kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en liten fast kula mellan fingrarna, då är smeten klar.
Recept: Pärlans Konfektyr
Lämna gärna ett svar