Lite sommarvibbar får man allt när man äter denna rabarber- och jordgubbskaka. Jag längtar verkligen till när man kan gå till torghandlaren och köpa färska rabarberstjälkar eller ännu hellre få från någon snäll kompis som odlar dom i sin trädgård.
Kakan är otroligt saftig och den är god både med och utan lite glasyr. Här har jag bara rört ihop florsocker med lite outspädd jordgubbssaft och pressad citron till lagom lös konsistens.
1 kaka
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 lime, skal av 2 och saft av 1
2 dl färska jordgubbar
1 stor rabarberstjälk
0,5 dl florsocker
1 msk vetemjöl
Värm ugnen till 200°C.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten och tillsätt limeskal och limesaft.
Skär jordgubbar och rabarber i tunna skivor och blanda dem med florsocker och vetemjöl. Rör ner det i smeten.
Fyll en smord och bröad sockerkaksform med smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 25–30 minuter.
Låt kakan svalna något och stjälp upp den på en tallrik eller brödgaller.
Recept: Leila Lindholm
Loova
Det lät härligt!
Från sött till salt
Så somrigt det kan bli. Det kan man behöva i grårusket. 🙂