Detta är en helt ljuvlig morotssoppa med palsternacka och frasiga krutonger. Den är riktigt enkel att göra men den tar en stund så det är inte en soppa jag svänger ihop efter jobbet utan jag gör den helst till helgen. Men den som väntar på något gott…
Vi har ätit den som en huvudrätt till middagen men jag kan lova att den är perfekt även som en förrätt och då räcker den till många fler.
Egna krutonger gör du lätt genom att tärna vitt bröd (gärna några dagar gammalt) och steka i ordentligt med smör. Enligt mig något av det absolut godaste som finns att toppa en soppa med.
Morotssoppa med palsternacka och krutonger
6–8 personer
Ingredienser
- 1,2 kg morötter och palsternacka
- 1 silverlök
- 75 g smör
- 2,5 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
- 1,3 l vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 dl crème fraiche
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala och skär rotfrukterna i jämnstora bitar och skär löken i klyftor.
- Lägg allt på en ugnsplåt och fördela smöret i små bitar jämnt över rotsakerna, salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 20–25 minuter eller tills de är mjuka. Blanda om någon gång och passa så att de inte bränns.
- Ta ur plåten ur ugnen och häll över rotfrukterna i en stor kastrull. Tillsätt vin, vatten och buljongtärning. Låt det koka i ca 10 minuter.
- Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en mixer. Vill du ha soppan helt slät så silar du den genom en finmaskig sil. Vispa till sist i crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
- Toppa gärna soppan med lite smörstekta krutonger.
Lämna ett svar