Vabbandet fortsätter och vår lilla gullunge har legat i hög feber i soffan hela dagen. Vi försöker att få henne att äta vad som helst och J lyckades peta i henne både lite potatismos och popcorn innan febern steg till en bit över 39°C igen. Jag hoppas att det är sista febriga dagen och att det vänder nu.
Julmusiklistan är inlagd i musikanläggningen, pepparkakorna bakas ut lite då och då och vi bänkar oss i tv-soffan för att se julkalendern. Dock gillar M den inte alls. "Varför är det samma idag som det var igår? Ska det alltid vara samma? Får jag öppna luckan nu?..." Ja, hon anser att bruna kläder är bruna kläder vilket årtal det än handlar om och lyssnar inte riktigt på vad som sägs vilket jag kan förstå, hon är för liten för rabblandet av information.
Vi har i stället börjat att gräva i SVT's öppna arkiv för att se om det kan finnas en annan julkalender som hon gillar. Har ni några förslag (hon är snart 5 år)?
Bakandet fortsätter som terapiform (när jag är stressad och inte får ihop tankarna). Här har den tagit formen av en saftig mjuk pepparkaka med lingon och för att piffa till det lite ytterligare så är den toppad med en sötsyrlig förskosttopping. Skär eller stansa ut mindre bitar till advents-minglet och spritsa lite snyggt toppingen ovanpå. En munsbit man kan ta flera av helt enkelt.
Trevlig kväll på er.
Mjuk pepparkaka med lingon och färskosttopping
1 kaka
Ingredienser – Pepparkaka
- 100 g smör, rumsvarmt
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 1 dl gräddfil
- 0,5 dl lingonsylt
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk mald kanel
- 1 tsk mald nejlika
- 1 tsk mald ingefära
- 2 tsk bakpulver
Ingredienser – Topping
- 100 g smör, rumsvarmt
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 citron, pressad saft
- 2 dl florsocker
- 200 g philadelphia cream cheese
- rårörda lingon
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj och bröa en form (ca 1,5 liter).
- Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen och rör kraftigt. Rör ner gräddfil och lingonsylt.
- Blanda samman mjöl, kryddor och bakpulver noga.
- Häll i mjölblandningen i äggsmeten och rör tills det blir jämnt.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig.
- Låt kakan svalna helt.
- Vispa samman ingredienserna till toppingen. Bred över kakan och dekorera med lite lingon.
- Du kan även skära kakan i mindre bitar och spritsa över toppingen.
Matälskare
Bra recept, men tyvärr förstör allt skrivande om otrevliga sjukdomar aptiten, jag tycker du ska ta bort sådant, Det har inte allmänheten med att göra i alla fall.
Krii's Kitchen
Det var ju tråkigt att du tycker att "allt skrivande om otrevliga sjukdomar" förstör aptiten. Jag vet inte vad det är för otrevliga sjukdomar jag skrivit om annat än hög feber.
mattokig
riktigt roligt att du gör inläggen personliga så fortsätt gärna med det.
Det vill vi se mer av....
Krii's Kitchen
Tack, vad kul att du tycker det. 🙂