Att göra en kanelpannacotta som dessert är väldigt enkelt, om än lite tidskrävande. Enklast är att göra den dagen före eftersom du då inte behöver undra om den ska hinna stelna tills gästerna kommer.
Jag minns när jag en gång var lite för sent ute med pannacottan och fick panik, tillsatte ännu mer gelatin och när den väl stelnat var det som att skära i smör. Den smakade jättegott, men konsistensen var inte speciellt rolig. Så låt den få ta tid på sig att stelna.
Glöggelén ger en liten extra julig känsla och sötma och även jag som inte är jätteförtjust i glögg tycker att detta är en fin smakkombination.
Kanelpannacotta med glöggelé
4 personer
Ingredienser – pannacotta
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl mjölk, 3%
- 0,25 dl socker
- 0,5 delad vaniljstång
- 1 kanelstång
- 3 gelatinblad
Ingredienser – glögggelé
- 1,5 dl lättglögg
- 1 gelatinblad
Gör så här – pannacotta
- Koka upp grädde, mjölk, socker, kanelstång och vaniljstången som skårats på längden. Sjud blandningen sakta under lock i ca 15 minuter.
- Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg tillbaka den i gräddblandningen.
- Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten några minuter. Ta upp dem och lägg ner i den varma gräddblandningen och rör om så att allt gelatin smälter.
- Sila direkt ner i en kanna och låt svalna till halvvarmt. Rör om då och då.
- Fördela sedan blandningen i 4–6 glas eller formar. Låt kallna och ställ i kylskåp några timmar (eller över natten).
Gör så här – glögggelé
- Lägg gelatinbladet i vatten i ca 5 minuter.
- Värm glöggen i en kastrull. Ta upp gelatinbladet och krama ur lite av vattnet. Låt gelatinbladet smälta ner i den varma glöggen och låt blandningen svalna lite.
- Häll blandningen över pannacottan och ställ tillbaka i kylskåpet. Låt stå kallt i ca 1–2 timmar.
Yoggi
Ser gott ut! Vad är det för serveringsskål?
Krii's Kitchen
Det är en liten portionsform från IKEA. 😀