Nu är stenfrukterna som bäst och jag hoppas att ni passar på att äta, äta och åter äta nektariner, persikor, plommon och biggaråer. Snart är säsongen slut. Jag tänker mig även att man förlänger den genom att stoppa godsakerna på burk. Här är det inlagda plommon i en sockerlag med vanilj som nu står och väntar på att konsumeras tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass. Supergott.
Inlagda plommon med vanilj
2 stora burkar
Ingredienser
- 1 kg plommon
- 6 dl vatten
- 4 dl strösocker
- 1 vaniljstång
- 1 citron, skalet
Gör så här
- Tvätta plommonen, dela dom i halvor och kärna ur dom. Tvätta citronen och riv skalet. Dela vaniljstången på längden.
- Blanda vatten och socker i en kastrull till en sockerlag och låt koka upp. Lägg ner plommon rivet citronskal och vaniljstången. Låt alltsammans koka sakta i någon minut tills dom blir mjuka. Rör inte i grytan utan låt plommonen förbli så hela som möjligt.
- Servera de inlagda plommonen med vispad grädde eller vaniljglass.
- Du kan även lägga över plommonen i väl rengjorda och heta burkar. Häll bara över sockerlagen och förslut genast. Förvara i kylskåp.
annelie_ua / blomsterochbakverk
Åh, den där räkmackan är ju helt fantastisk! Och dina plommon ser verkligen goda ut 🙂
Från sött till salt
Tack! Ja räkmackan är finfin den och gigantisk.