När jag vaknade i lördags och hörde om vad som hänt i både Paris och Beirut så ville jag bara dra täcket om mig igen och fortsätta sova. Orden räcker helt enkelt inte till ...
Jag stannade inne hela helgen och boade in mig i köket med bröd- och bullbak. Behövde känna värmen från ugnen och den välbekanta doften av nybakat i näsborrarna. Ett sorts lite udda trygghetsknarkande var vad jag ägnade mig åt, alla har vi väl våra sätt antar jag.
Det var väldigt längesedan jag bakade bröd (och bullar också för den delen) men intresset har sakta börjat spira igen.
Att jag har Martin Johanssons bok Bröd, bröd, bröd är då en riktig lyckoträff. Älskar den boken och anser att den borde finnas i var mans kök. J och M har redan gett mig 5 tummar upp av 5 möjliga för dessa honungsfrallor så nu är det bara att baka på så att säga.
Glöm inte kramas och säga snälla saker till varandra. Det behövs i höstmörkret. 🙂
Honungsfrallor
9–12 stycken
Ingredienser
- 3 g färsk jäst (3 krm)
- 350 g kallt vatten (3,5 dl)
- 330 g rågsikt (6 dl)
- 120 g vetemjöl special (2 dl)
- 30 g honung (1,5 msk)
- 8 g salt (1,5 tsk)
Gör så här
- Rör ihop alla ingredienserna i en skål eller bunke tills den precis går ihop. Täck skålen eller bunken med plastfolie eller ett lock och låt jäsa i rumstemperatur i ca 8 timmar.
- Sätt ugnen på 250°C minst 30 minuter före gräddning.
- Häll ut degen på ett mjölat bakbord (den ska vara väldigt kladdig) och dra ut den till en kvadrat.
- Vik in båda kortsidorna mot mitten (så att de möts). Vik in båda långsidorna mot mitten på samma sätt. Vänd degen så att skarven hamnar underst och strö över lite mjöl. Täck med en bakduk och låt degen jäsa i ca 50 minuter.
- Dela degen i tre delar. Dela sedan varje del i 3 eller 4 bitar och lägg dem med den mjölade sidan uppåt på ett bakplåtspappersklädd plåt.
- Grädda frallorna i mitten av ugnen tills de fått färg, ca 12–15 minuter.
- Låt dom svalna på ett ugnsgaller.
Recept: Martin Johansson
Rebecca Hilcz
Hej! Är det torrjäst eller "färskjäst"?:)
Med vänlig hälsning,
Rebecca
Krii's Kitchen
Hej. Det är färsk jäst. Med vänlig hälsning, Ulrica