Julgröt. Så gott men ack så sällan jag lagar det. Här har jag testat på ett nytt sätt där man kokar riset klart i vatten istället för i mjölk och sen vänder ner vispad grädde. Den blir väldigt fluffig och god. Den bränner inte heller fast i botten på kastrullen, något jag tycker är lätt hänt när man kokar risgrynen i mjölk. M är ytterst förtjust i denna risgrynsgröt men det antar jag att alla barn är.
Hirams julgröt
6 personer
Ingredienser
- 200 g risgryn
- 8 dl vatten
- 0,5 tsk salt
- 2 msk strösocker
- 100 g smör
- 2,5 dl vispgrädde
- malen kanel
- strösocker
Gör så här
- Koka risgrynen mjuka i lättsaltat och sockrat vatten, ca 50 minuter.
- Häll av överflödigt vatten eller låt det koka in.
- Lägg i smör och låt det smälta under omrörning. Vispa grädden och rör försiktigt ner den i gröten. Låt inte gröten koka mer för då förlorar den sin pösiga, luftiga gräddighet. Håll den bara lagom varm.
- Servera med mald kanel, lite socker och mjölk.
Recept: Jens Dolk/Johanna Westman
Lämna gärna ett svar