Denna hasselnötspaj bakade jag för ett tag sedan och tillsammans med vaniljglass är den otroligt god.
Hasselnötspaj med päron
12 bitar
Ingredienser – Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk florsocker
- 125 g smör
- 1 ägg
Ingredienser – Fyllning och nötsmulor
- 4 gröna saftiga päron, t.ex. Anjou eller Conference
- 1 dl hasselnötter
- 0,5 dl socker + 0,5 dl vetemjöl
- 50 g smör, kallt
Ingredienser – Hasselnötsfyllning
- 1 dl hasselnötter, finhackade
- 1 ägg
- 0,5 dl socker
Gör så här – Pajdeg
- Hacka ihop alla ingredienser till pajdegen och låt den vila i en plastpåse i kylen i 1 timme.
- Kavla ut degen och fodra en pajform, ca 28 cm i diameter, nagga botten med en gaffel och ställ formen i frysen 1 timme.
- Värm ugnen till 200°C och grädda pajskalet direkt från frysen i ca 10 minuter.
- Sänk temperaturen till 175°C.
Gör så här – Fyllning och nötsmulor
- Skala och skär päronen i klyftor och lägg dem på pajskalet i ett cirkelmönster.
- Hacka hasselnötterna fint och blanda med socker och vetemjöl i en bunke.
- Skär smöret i tärningar och finfördela det tillsammans med övriga ingredienser till en grynig massa.
Gör så här – Hasselnötsfyllning
- Mixa eller hacka hasselnötterna fint.
- Vispa ihop ägg och socker och vänd ner nötterna.
- Klicka fyllningen över päronklyftorna, strö över nötsmulorna och grädda på 175°C i 25 minuter.
- Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Recept: Elisabeth Johansson
Lämna gärna ett svar