Min älskade tjej fyllde 5 år förra veckan. Helt obegripligt att hon redan är 5 år. Hon skriver våra namn och siffror och frågar ständigt vad saker heter på engelska. Som sagt, helt obegripligt.
Vi började en tidig morgon med lite ostkaka och paket. Hon ville inte att vi skulle sjunga men hon blåste gärna ut det lilla ljuset vi tänt. Presenterna blev bl.a. en cykel (som vi ska inhandla lite senare i månaden), en oändligt massa klistermärken, playmobil-grejer och pysselböcker som lär henne siffror och bokstäver.
På dagis pysslade dom ihop en kungakrona till henne och hon ville knappt ta den av sig när hon kom hem. 🙂
I helgen hade vi ett litet kalas med familjen och våra föräldrar kom upp för att fira med massor av tårta och ännu fler paket.
Bland annat fick hon denna superfina box med en liten korkplatta, träbitar i form av kroppsdelar, små nitar och en liten klubba. På korkplattan spikar man fast kroppsdelarna för att bilda små monster. Det kommer med kort som visar hur du kombinerar olika bitar men det roliga är ju att välja helt fritt hur monstren ska se ut. Hon gillar den skarpt. 🙂
Tårtan jag bjöd på blev en hallon- och blåbärstårta med mascarponegrädde och den fick tummen upp av alla festdeltagarna. Själv får jag nog säga att det är en av de godaste jag gjort.
Jag är inte någon expert på att spritsa, det ska gudarna veta, så jag förlitar mig på att allt blir roligare med strössel.
Hallon- och blåbärstårta med mascarponegrädde
1 tårta
Ingredienser – tårtbotten
- 3 ägg
- 2,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g smör
- 1 dl mjölk
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Ingredienser – mascarponegrädde
- 375 g mascarpone
- 3 msk florsocker
- 4,5 dl vispgrädde
Ingredienser – fyllning och dekoration
- 500 g blåbär och hallon
- mascarponegrädde
- ev. geléfärg
- strössel el. liknande
Gör så här – tårtbotten
- Värm ugnen till 200°C.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
- Smält smöret och rör i mjölken och blanda det med äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner i smeten.
- Fyll en smord och bröad form (18 cm i diameter) med smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig.
- Låt kakan svalna något och stjälp upp den på en tallrik eller brödgaller.
Gör så här – mascarponegrädde
- Vispa mascarpone och florsocker krämigt. Tillsätt grädden och vispa luftigt och lagom fast.
Gör så här – montera tårtan
- Dela bottnen i 3 eller 4 tunnare bottnar.
- Vispa ihop hälften av ingredienserna till mascarponegrädden. Eventuellt kan du färga den med lite geléfärg.
- Lägg den första bottnen på ett tårtfat. Bred över mascarponegrädde och bär. Upprepa tills en botten återstår. Lägg på den sista bottnen med den skurna sidan neråt. (Låt gärna tårtan stå över natt för att safta till sig. Bäst blir det om du plastar in tårtan och lägger tillbaka den i formen du bakat den. Då håller den sig rak och fin.)
- Vispa resterande ingredienser till mascarponegrädden och spritsa eller bred den över tårtan.
- Strössla över lite strössel och sätt dit ljus, flaggor eller liknande.
Lämna gärna ett svar